Свет

САД ће прогласити "Вагнер" за криминалну организацију; Пригожин: Сад смо колеге

"Наш однос од сада се може назвати 'обрачуном криминалних кланова'", одговорио је Вашингтону оснивач "Вагнер" групе Јевгениј Пригожин
САД ће прогласити "Вагнер" за криминалну организацију; Пригожин: Сад смо колегеwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Министарство финансија САД најавило је да ће "Вагнер" групу означити као "значајну међународну криминалну организацију", најавио је портпарол Савета за националну безбедност.

Додатне санкције биће уведене "Вагнеру" следеће недеље, додао је Кирби током брифинга, преноси "Вашингтон пост".

"Коначно, сада су 'Вагнер' и Американци колеге. Наш однос од сада се може назвати 'обрачуном криминалних кланова'", одговорио је оснивач те групе Јевгениј Пригожин на свом Телеграм каналу, преноси "ТАСС".

Код Кирбија ништа ново

Кирби тврди, 'Вагнер' група је наводно одговорна за "зверства и кршења људских права" почињена "нашироко", али и у Украјини.

Амерички званичник је показао сателитске снимке за које је тврдио да приказују руске вагоне који улазе у Северну Кореју ради транспорта оружја "Вагнеру".

"Северна Кореја је испоручила пешадијске ракете и пројектиле у Русију за употребу вагнероваца крајем прошле године", изјавио је Кирби.

Тврдње о наводним испорукама Кирби је претходно изнео крајем прошле године, на шта је Пригожин одговорио да "сви знају да Северна Кореја већ дуже време не испоручује никакво оружје Руској Федерацији", додавши да "снабдевање оружјем из Северне Кореје није ништа друго до трачеви и спекулације."

Кирби је такође позвао Северну Кореју да обустави тобожње испоруке, додавши да оружје "није променило динамику бојног поља у Украјини".

"Вагнер" кључан за кампању у Украјини

"Вагнер" група постала је "кључна компонента кампање у Украјини", саопштило је у петак британско министарство одбране, такође преноси "Вашингтон пост".

То министарство је у свом дневном извештају навело америчке процене у којима се тврди да у Украјини има до 50.000 чланова "Вагнер" групе, од којих је око 40.000, како Вашингтон тврди," директно регрутовано из руских затвора".

У скорије време домаћим медијима кружиле су и гласине да су се испоставе групе "Вагнер" појавиле и у Србији и да наводно регрутују грађане.

Те гласине су демантовали и Александар Лисин, који је у писањима медија означен као шеф непостојеће српске испоставе 'Вагнера' и који је изјавио да је је "Вагнер" заправо у Санкт Петербургу само уступио просторије Руско-српском културно-информативном центру "Орлови", али и оснивач групе Јевгениј Пригожин, који је изјавио да група није имала никаквих контаката са Србијом и да у тој приватној компанији "тренутно нема држављана Србије, а одавно их није било."

image
VV inauguration
banner