Свет

Си-Ен-Ен: САД послале још један дрон да надледа претрагу своје пале летелице

Неки званичници Пентагона верују да ће заустављање летова америчких беспилотних летелица изнад Црног мора имати негативан утицај на прикупљање обавештајних података у вези са кризом у Украјини
Си-Ен-Ен: САД послале још један дрон да надледа претрагу своје пале летелицеGetty © Photo by US Defense Department European Command via Getty Images

Сједињене Државе процењују изводљивост спровођења извиђачких мисија коришћењем беспилотних летелица у региону изнад Црног мора, преноси Си-Ен-Ен.

Како се наводи, Пентагон "разматра цену и изводљивост" таквих летова након инцидента са беспилотном летелицом МК-9 америчког ваздухопловства, која се 14. марта срушила у међународним водама Црног мора.

Како наглашава Си-Ен-Ен, америчка војска проучава руте летења својих дронова и процењује како да смањи ризик од војне конфронтације са Русијом.

Неки званичници Пентагона верују да ће заустављање летова америчких беспилотних летелица изнад Црног мора имати негативан утицај на прикупљање обавештајних података у вези са кризом у Украјини. Америчка телевизија додаје да САД "имају алтернативне опције за прикупљање података помоћу сателита".

Наглашавају да летови дронова неће бити заустављени за време трајања анализе. Како се оцењује, након инцидента са МК-9, америчка војска је послала сличну беспилотну летелицу да проучи подручје инцидента. Осим тога, наглашава Си-Ен-Ен, позивајући се на изворе, у наредним данима САД планирају да пошаљу још један дрон у регион Црног мора.

Подсетимо, како је саопштило руско Министарство одбране, средства контроле Ваздушно-космичких снага Русије забележила су у уторак ујутро лет америчке беспилотне летелице МК-9 изнад подручја полуострва Крим.

Како се истиче, амерички дрон је летео са искљученим транспондером и нарушио границу региона, због чега су подигнути руски ловци.

"Услед оштрог маневрисања амерички дрон је изгубио контролу и висину, и сударио се са воденом површином", истакли су у руском Министарству одбране.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner