Свет

Говор из Европског парламента: Украјинци напуштају положаје на фронту (ВИДЕО)

Европосланица из Ирске Клер Дејли говорила је у Европском парламенту о стању на фронту, истичући да Кијев шаље регруте без искуства у борбе
Говор из Европског парламента: Украјинци напуштају положаје на фронту (ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Западни политичари, који чекају скору победу Украјине, не разумеју да су Оружане снаге Украјине састављене од лоше обучених регрута који првом приликом беже са својих положаја, изјавила је европосланица из Ирске Клер Дејли. Она је на Твитеру поставила снимак свог говора у Европском парламенту.

"Чујући клицање подршке овде, безбедно далеко хиљадама миља од линија фронта, мислим да би било добро да знамо кроз шта пролазе обични Украјинци", рекла је она.

Позивајући се на истраге страних медија и изјаве европске и украјинске војске, Дејли је испричала како команда у Кијеву шаље регруте да се боре без обуке и искуства и организује репресије против дезертера због масовног напуштања положаја.

"Ово не може у недоглед, а ви одвратни генерали седите овде и терате ове људе да иду у смрт, мука ми је од вас", поручила је Дејли.

Према њеном мишљењу, Запад треба да престане да прича о снабдевању оружјем за наставак сукоба и да размишља о "миру и дијалогу, ма колико он био непријатан".

image