Свет

Протест испред Беле куће на годишњицу америчке инвазије на Ирак: Захтев да САД не финансира Украјину

Поједини демонстранти су захтевали да Вашингтон престане да наоружава и финансира кијевски режим, док су други позивали на "укидање НАТО-а и стављање тачке на милитаризам и дугорочну политику америчких санкција"
Протест испред Беле куће на годишњицу америчке инвазије на Ирак: Захтев да САД не финансира УкрајинуGetty © Photo by Anna Moneymaker/Getty Images

Стотине Американаца окупило се на антиратном скупу испред Беле куће поводом 20. годишњице америчке инвазије на Ирак, где су позвали америчког председника Џозефа Бајдена да престане да финансира рат у Украјини, преносе РИА Новости.

Демонстранти су у поподневним часовима почели да се окупљају у главној управној згради. Већина је са собом понела заставе и плакате са антиратним слоганима. Неки грађани су довели и децу. На лицу места нашли су се и бројни представници медија.

Главни слогани акције били су "Мир у Украјини – реци НЕ бескрајним ратовима САД" и "Финансирајте потребе људи, а не војну машину". 

Према речима демонстраната, на овај начин покушавају да скрену пажњу америчких званичника на "опасност од покретања глобалног рата, који носи спољна политика земље последњих деценија".

Поједини демонстранти су захтевали да Бела кућа престане да наоружава и финансира кијевски режим, док су други позивали на "укидање НАТО-а и стављање тачке на милитаризам и дугорочну политику америчких санкција".

image
VV inauguration
banner