Свет

Пекинг поручио Хагу: Поштујте међународно право и правни имунитет шефа државе

Кинеско министарство спољних послова каже да Међународни кривични суд мора да заузме објективан и непристрасан став, поводом налога за хапшење Путина
Пекинг поручио Хагу: Поштујте међународно право и правни имунитет шефа државеGetty © Photo by Getty Images

Портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин изјавио је да Међународни кривични суд (МКС) мора да се придржава објективног става и да поштује међународно право, преноси ТАСС.

"Међународни кривични суд мора заузети објективан и непристрасан став. Мора да поштује јурисдикцијски имунитет који шеф државе има у складу са међународним правом, разумно да врши своја овлашћења у складу са законом, савесно тумачи и примењује међународно право, као и да избегава политизацију и двоструке стандарде", рекао је Венбин.

МКС је 17. марта издао налоге за хапшење руског председника Владимира Путина и руске комесарке за права детета Марије Лвове-Белове под оптужбом за "илегално депортовање" украјинске деце. Коментаришући ову одлуку, порптарол Кремља Дмитриј Песков напоменуо је да "Москва не признаје јурисдикцију овог суда".

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев рекао је да је свет доживео коначни колапс система међународног права и да је његова главна мана неефикасност.

Медведев је додао да ће последице одлуке Међународног кривичног суда о хапшењу руског председника Владимира Путина, по међународно право бити монструозне и да је све ово у суштини урушавање темеља, принципа права.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, говорећи о информацијама добијеним из Хага, рекла је да "одлуке МКС немају никаквог значаја за Русију, а евентуални налози за хапшење су правно неважећи".

image