Свет

Урсула фон дер Лајен представила нови сет мера због високих цена енергената

Нове мере не укључују ограничење цене гаса и поред тога што неколико држава чланица ЕУ инсистира на томе
Урсула фон дер Лајен представила нови сет мера због високих цена енергената© Foto Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен представила је нове предлоге мера за решавање енергетске кризе. Нове мере не укључују ограничење цене гаса и поред тога што више држава чланица инсистира на томе.

Комисија је поручила да би ограничење цене бе требало да изазове повећање потражње за гасом у Европи.

Пакет мера укључује:

  • Разне мере у покушају да се контролишу високе цене прилагођавањем правила тржишта енергије
  • Од места трговања захтевало би се да сваког дана намећу горње и доње границе цена енергетских деривата
  • ЕУ би задужила регулаторе енергије да покрену алтернативну референтну цену за течни природни гас (ЛНГ) до 31. марта 2023. године

Поред тога, земље би биле одговорне за локалне компаније, које ће учествовати у овој шеми, те би се контролисало да не купују руски гас

Посебан предлог би покренуо заједничку куповину гаса међу земљама ЕУ, чиме би био учињен покушај да се обезбеди гориво за складиштење гаса за следећу зиму, како би се преговарало о нижим ценама.

У нацрту закључака Самита који је достављен престоницама у недељу наведено је шест потенцијалних хитних мера, међу којима је чувени "иберијски модел".

Шпанија и Португал су овог лета ограничиле цену гаса који се користи у њиховој локалној производњи електричне енергије, а земље укључујући Француску желе да се та мера примени широм ЕУ. ЕК најављује да је расположена да то истражи.

Више од 15 земаља ЕУ, укључујући Италију, Пољску, Грчку и Белгију, позвало је на ограничење цене гаса у ЕУ, али се не слажу око оквира нацрта. Мера ограничења цене не налази се у нацрту закључака за самит. 

Председник Европског савета Шарл Мишел рекао је да ће лидери ЕУ на састанку ове недеље разговарати о низу опција ограничења цена енергије, укључујући и оне које није предложила Комисија.

"Такође очекујем да се позабавимо другим краткорочним и дугорочним тржишним интервенцијама, као што је оквир ЕУ за ограничавање цене гаса за производњу електричне енергије", рекао је Мишел у позиву лидерима за самит.

Иначе, неке земље попут Немачке и Холандије противе се ограничењу цене гаса, што би, како кажу, оставило дрзаве да се саме боре за снабдевање са глобалних тржишта током зиме, а то би могло донети нежељене последице.

Лидери ће о свему овоме разговарати крајем недеље и од њих зависи да ли ће мере бити усвојене.

image
VV inauguration
banner