Свет

Како су Британци својим Авганистанцима поручили - ФТ1П (фали ти један папир)

Британске власти су од Авганистанаца којима треба да пруже уточиште јер су током окупације радили за њих затражили да им документацију овере управо талибани од којих беже
Како су Британци својим Авганистанцима поручили -  ФТ1П (фали ти један папир)Getty © Master Sgt. Donald R. Allen/U.S. Air Forces Europe-Africa

Авганистанци који се крију од талибана, у Британију могу да дођу само ако њихове изводе из матичних књига рођених и венчаних одобре баш ти фундаменталисти од којих покушавају да побегну, открива "Индепендент".

Да су Британци Авганистанцима практично поручили оно чувено: "фали ти један папир", сазнао је овај лист свега неколико дана након што се Риши Сунак похвалио да Уједињено Краљевство схвата своје "обавезе према онима који су помагали и служили у Авганистану изузетно озбиљно, кроз Авганистанску политику пресељења и помоћи (Арап) и Шему за пресељење авганистанских грађана".

У реалности дакле, ако сте Авганистанац који је сарађивао са Британцима (јер шема авганистанске полиције за пресељење и помоћ, 'Арап' осмишљена је да пресели оне који су директно радили са британским снагама) они ће вам показати захвалност тако што ће вас питати: "а где је печат" када покушате да се код њих преселите.

А печат је у овом случају код авганистанских владиних служби - истих оних којима управљају талибани од како је та милитантна група дошла на власт у августу 2021.

Након што је "Индепендент" обнародовао ову бруку, британско министарство одбране покренуло је истрагу.

Наиме, иако су првобитно демантовали писање овог листа, влада је у недељу ипак потврдила да су званичници Уједињеног Краљевства за 37 подносилаца захтева одговорити да ће морати да доставе папире које су оверили талибани. И извинили су се "безрезервно због ове грешке".

А та "грешка" била је таква да су је добротворне организације оцениле као захтев да они који желе да побегну "потпишу смртну пресуду".

У ажурираној изјави, портпарол Министарства одбране рекао је за "Индепендент" да ће бити извршена ревизија такве одлуке.

"Прошлог месеца смо обавештени о грешци у недавној комуникацији са групом апликаната из 'Арапа', када им је наложено да овере документе код локалних власти. Тридесет седам погођених кандидата је обавештено о грешци и од тада су одговорили на тачна упутства и потврдили да су тренутно безбедни. Министарство одбране сада спроводи истрагу да би идентификовало све даље корективне радње", поручили су.

Према последњим владиним проценама, постоји око 4.600 људи који испуњавају услове за уточиште у Британији оквиру "Арап" шеме, укључујући издржаване чланове породице, који још увек нису пресељени у Велику Британију.

Авганистанци су сада највећа националност миграната који малим чамцима долазе у Велику Британију, престигавши тако Албанце последњих месеци. Иако званична статистика показује да је више од 11.200 људи допутовало у Британију у оквиру "Арапа", ти бројеви су недавно опали - на само 743 особе пресељене у последњем кварталу 2022.

Ово је, међутим, ипак знатно више од броја људи који долазе у Велику Британију у оквиру опште шеме за пресељење авганистанских грађана (АЦРС) Министарства унутрашњих послова, која има за циљ да подржи ризичне и рањиве Авганистанце који су подржавали британске вредности у Авганистану.

До сада су од, талибанског преузимања власти у јесен 2021, само 22 Авганистанца настањена из иностранства у оквиру АЦРС шеме.

image