Свет

Британији недостају стручна радна снага и занатлије: Преквалификује се 9 од 10 радника

У просеку има 173.000 слободних радних места месечно за дигитална занимања, што привреду кошта десетине милијарди фунти сваке године
Британији недостају стручна радна снага и занатлије: Преквалификује се 9 од 10 радникаwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Девет од 10 британских радника мораће да се преквалификује до 2030. године како би се прилагодили на промене у економији и привреди, пре свега у индустријама као што су грађевинарство и технологија.

Иако Велика Британија може да се похвали водећим светским универзитетима, врхунским научницима и све већим бројем младих људи који настављају академске студије, мање од петине становништва од 25-64 године има средњу стручну школску спрему, што је веома мало у поређењу са 50 одсто грађана Немачке који имају академска звања, показују подаци Организације за економску сарадњу и развој.

Ројтерс пише да британским компанијама недостају софтверски програмери, дизајнери, ИТ стручњаци, као и занатлије.

"Образовни систем је неприкладан за економију која се мења, а у којој ће развој аутоматизације и вештачке интелигенције учинити да креативне вештине и прилагодљивост постану још важније", наводи један од послодаваца.

Према наводима Владе Велике Британије, дигиталне услуге расту четири пута брже од укупне радне снаге, а у просеку има 173.000 слободних радних места месечно за дигитална занимања, што привреду кошта десетине милијарди фунти сваке године.

Недостатак квалификованих радника није јединствен за Британију, али је погоршан изласком земље из Европске уније, што је створило више папирологије и трошкова за послодавце који би да запосле раднике из ЕУ. 

То је допринело рекордном порасту непопуњених радних места током прошле године.

Очекује се да ће министар финансија Џереми Хант приликом формирања буџета водити рачуна о недостатку вештина код радне снаге како би план раста британске економије имао смисла.

image