Свет

Након издавања потернице за Путином, Ујгури траже хапшење Сија

До сада ниједан суд није показао заинтересованост да процесуира председника Кине
Након издавања потернице за Путином, Ујгури траже хапшење Сија© Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

"Влада Источног Туркистана у егзилу" и "Национални покрет Источног Туркистана" затражили су од Међународног кривичног суда да изда налог за хапшење председника Кина Си Ђинпинга због наводног геноцида који кинеске власти спроводе над Ујгурима. 

Након што је МКС издао налог за хапшење председника Русије Владимира Путина, представници Ујгура траже да се иста одлука донесе и када је кинески председник у питању.

Две групе су већ тражиле Сијево хапшење 2020. године када су објавили доказе о наводним злочинима Пекинга.

Међутим, ниједан суд, па ни МКС, није изразио заинтересованост да процесуира кинеског председника по оптужбама за геноцид.

Представници Ујгура тврде да имају доказе о отмици деце, затварању милиона Ујгура и других турских народа у концентрационе логоре, уништавању џамија и гробља, поробљавању цивила у фабрикама и фармама памука, као и о присилној стерилизација жена у читавим селима. 

Слична ствар се догодила и 2021. године када је Си отпутовао на самит Г20 у Аргентини. Две ујгурске организације, Светски конгрес Ујгура и Пројекат за људска права Ујгура, започеле су процес подношења тужби за геноцид против председника Кине и затражиле његово хапшење у Буенос Ајресу. Ипак, до хапшења није дошло.

image
VV inauguration
banner