Свет

"Глобал тајмс": Односи Кине и Русије представљају модел за сарадњу великих сила

Западни медији покушавају да представе састанак двојице лидера као некакву претњу, али овде је реч о новом моделу дипломатије, пише кинески портал
"Глобал тајмс": Односи Кине и Русије представљају модел за сарадњу великих сила© Tanjug/Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Кинески председник Си Ђинпинг допутовао је у Москву 20. марта, отпочевши државну посету Русији. Топла добродошлица на свим нивоима руског друштва и велика пажња међународног јавног мњења указују да се ради о значајном дипломатском догађају највишег нивоа.

Ова посета ће додатно подстаћи односе Кине и Русије који су већ на историјском врхунцу. Не само да ће донети опипљиве користи за два народа, већ и за промовисање мира и развоја за регион и свет, што је одређено природом кинеско-руског свеобухватног стратешког партнерства сарадње, пише у редакцијском коментару "Глобал тајмса", неформалног гласила КП Кине.

Председници обе земље, Си Ђинпинг и Владимир Путин, објавили су непосредно пре састанка подуже чланке у којима су поделили своје ставове о тој историјској посети из угла земаља које предводе. То је доказ високог нова међусобног поверења између Кине и Русије, наводи кинески медиј.

"Из та два текста није нам тешко да наслутимо дубоко лично пријатељство двојице лидера и вечно пријатељство Кине и Русије. Као што је председник Си написао, 'Кина и Русија су пронашле прави пут међудржавних интеракција. То је од суштинског значаја да би однос издржао тест променљивих међународних околности, што је лекција коју потврђују и историја и стварност", наводи "Глобал тајмс".

Значај таквих односа посебно је наглашен данас, када долази до нове конфронтације великих сила и када САД покушавају да започну нови хладни рат.

Сарадња Кине и Русије представља нови тип међународних односа који у новој ери практикује и на који позива кинеска дипломатија, а који у основи садржи међусобно поштовање, правичност, правду и сарадњу од које сви добијају.

Кинеско-руски односи су живописан пример успеха новог типа међународних односа, који се граде на бази несврставања у блокове, неконфронтације и неугрожавања било које треће стране, и који превазилазе старе парадигме поделе моћи, односа између надређених и подређених и доминације.

Кина и Русија су једна другој највећи суседи, а међу њима постоје значајне разлике у јавним ставовима, политичким системима и историјским и културним позадинама.

Према ускогрудом размишљању неких људи у САД и на Западу, односи Кине и Русије требало би да буду лоши. Међутим, чињеница је да не само да се Кина и Русија добро слажу, већ су и њихови односи веома добри, што је многима на Западу тешко да схвате, пише "Глобал тајмс".

Искуство које су Кина и Русија стекле и акумулирале у дугорочној пријатељској и обострано корисној сарадњи не може бити поткопано и разбијено од стане спољних фактора. Оно представља и добар образац односа великих земаља заснованих на мирној коегзистенцији, општој стабилности и уравнотеженом развоју.

У теорији, пошто Кина и Русија успешно сарађују, то би могле да учине и друге земље. Може се замислити да би свет у ком више земаља гради нови тип међународних односа био мирнији и просперитетнији.

Председник Си је у свом чланку, указује "Глобал тајмс" поменуо да је током посете Русији у марту 2013. први пут предложио концепт заједнице за заједничку будућност човечанства. Идеал такве групације залаже се за то да само сарадњом целог човечанства можемо решити заједничке проблеме и изазове, а Кина је током последњих десет година предложила велики број иницијатива које поспешују политичку и економску сарадњу између великог броја земаља широм света.

Део јавног мњења САД и Запада, због своје ускогрудости, злонамерно изврће нормалну размену између Кине и Русије, покушавајући да је представи као некакав "злочин". Отвореност и транспарентност односа Кине и Русије је најснажнији одговор на те гласине и клевете. Спољни свет посебно брине какву ће улогу ова посета имати у украјинској кризи, а одговор на то питање можемо пронаћи управо у текстовима двојице председника.

И поред светских турбуленција, Кина и Русија су пронашле начин да коегзистирају као пријатељски суседи и утицајне земље које негују узајамно поверење, постављајући нову парадигму за однос између великих сила, наводи "Глобал тајмс".

image