Свет

"Најопасније оружје" украјинских снага може бити пресретнуто

Према информацијама часописа "Арсенал отаџбине", обарање гранате "екскалибур" је могуће, јер су системи руске ПВО побољшани током Специјалне војне операције, а надоградња софтвера и хардвера завршена је у најкраћем могућем року
"Најопасније оружје" украјинских снага може бити пресретнутоwww.globallookpress.com © Spc. Isaiah J Scott

Реномирани руски војни експерт изјавио је да руски противваздушни ракетни системи могу да обарају навођене артиљеријске гранате М982 "екскалибур", које су САД послале Украјини, преносе "РИА Новости".

Главни уредник часописа "Арсенал отаџбине" Виктор Мураховски изјавио је да је једна од особина руске противваздушне одбране могућност коришћења навођених ракета ПВО система за обарање америчких артиљеријских граната М982 "екскалибур".

Иначе, ово су гранате којима је извршен напад на бившег шефа "Роскосмоса" Дмитрија Рогозина у Доњецку, у децембру 2022.

Након инцидента, званичници ДПР-а су саопштили да су украјинске снаге гранатирале хотел и ресторан у којем је одсео Рогозин високо прецизним "екскалибурима".

Украјинске оружане снаге су испалиле артиљеријске гранате "екскалибур" из америчких хаубица М777. Мураховски је, међутим, детаљно описао тешкоће са којима се руске снаге срећу у обарању ових напредних граната. Ови пројектили испаљени из хаубица су изазовна мета за системе противваздушне одбране пре свега због своје мале величине.

"Ракета ХИМАРС, калибра 227 милиметара, коју наши системи обарају у великим количинама, има дужину од четири метра, док је пројектил `екскалибур`, са калибром од 155 милиметара, дугачак само један метар, и ову мету је далеко теже пратити."

"Осим тога, потребан је прецизнији погодак артиљеријске гранате како би се она онеспособила због своје веће снаге", додао је експерт.

Према информацијама овог часописа, обарање је могуће, јер су системи ПВО побољшани током Специјалне војне операције. Надоградња софтвера и хардвера за противваздушни ракетни систем "Тор-М2У/М2" завршена је у најкраћем могућем року, чиме се повећава њихова способност да се супротставе најсавременијим системима.

До сада су Украјинци погађали мете "екскалибурима" само са мале удаљености

У јануару 2023. године, милиција Доњецке Народне Републике (ДПР) саопштила је да су те навођене гранате "најопаснији" део америчке војне помоћи Украјини и нагласила да се морају уништавати док су још у складиштима.

Портпарол Народне милиције ДНР изјавио је тада медијима: "Ово је вероватно најопаснији део испоруке. Ова муниција може прилагодити своју путању лета када се приближи циљу."

"Може постојати само једна контрамера - ефикасне контрабатеријске активности, са ударима на складишта у којима се та муниција чува и на возила која је транспортују до лансера. Морамо спречити да се ти пројектили испоруче на ватрене положаје", додао је портпарол.

Пакет помоћи Кијеву, вредан 3,5 милијарди долара, који је најавио Пентагон, садржи више од 500 артиљеријских пројектила М982 "екскалибур" навођених ГПС-ом. Гранате су почеле да стижу у Украјину и већ су нанеле одређену штету снагама ДНР.

Контраофанзивне операције украјинске војске су се до сада у великој мери ослањале на "екскалибур". Са великом прецизношћу, једна навођена граната испаљена из хаубице може у потпуности уништити мету као што је тенк, бункер или складиште муниције.

Америчке компаније "БАЕ системс" и "Рајтеон" сарађивале су у развоју "екскалибура". Године 2004. ови програми су спојени са шведско-америчким програмом за израду навођене артиљеријске муниције.

"Екскалибур" је артиљеријско зрно са ГПС-навођењем. Пројектил "екскалибур" ажурира се путем инерцијалног навигационог система интегрисаним ГПС пријемником отпорним на заглављивање, омогућавајући прецизно навођење током лета и значајно побољшавајући прецизност на мање од два метра.

Хаубица М777 од 155 милиметара и друга артиљеријска оружја истог калибра могу испалити М982 "екскалибур". Осим САД, Британија и друге европске земље такође су испоручиле своје хаубице Кијеву.

До сада је "екскалибур" имао шансе да погоди руске мете са високом прецизношћу само уколико се украјинска војска налазила веома близу руским трупама.

image