Свет

"Тајмс": Нема одбране од руских хиперсоничних ракета

Руски "Кх-47М2 кинжал" је скоро немогуће зауставити, констатује британски лист
"Тајмс": Нема одбране од руских хиперсоничних ракетаwww.globallookpress.com © Aleksey Ivanov/TV Zvezda

Последњи напади "кинжалима" на украјинску престоницу Кијев, по писању британског "Тајмса", указују да је могуће да ће Москва појачати ракетирање. Украјинска војска је пак саопштила да је у данашњем нападу на Кијев Русија први пут истовремено лансирала шест "кинжала", те да је њихова противваздушна одбрана немоћна против тих ракета.

"Кинжал" ракете су неухватљиве за све постојеће системе противваздушне и противракетне одбране, укључујући и амерички "патриот", тврди амерички научни лист "Популар меканикс".

Иако је Русија испалила "кинжал" на копнену мету у Сирији 2021. године, Путин је решио да га у Украјини користи у пуном обиму. Тамо је први пут лансиран у марту 2022. и потом коришћен у више наврата за гађање мета на земљи.

"Тајмс" је навео и апсурдну тврдњу британског експерта Марка Галеотија који је сугерисао да све чешћа употреба скупог "кинжала" значи да су руске залихе јефтинијих ракета при крају. Али рекао је и да коришћење ових пројектила има за циљ да застраши западне савезнике Кијева.

"Кх-47М2 кинжал" био је међу "непобедивим" оружјем које је председник Русије Владимир Путин презентовао у Москви 2018. године.

Кремљ тврди да ово оружје постиже брзину од чак 12.000 километара на сат, што је више него двоструко брже од оружја које су развиле друге земље. "Тајмс" је подсетио и на речи председника САД Џозефа Бајдена да је "кинжал" "скоро немогуће зауставити".

Хиперсоничне ракете су толико брзе да не могу да их оборе традиционални системи противракетне одбране. Могу да развију више од пет пута већу брзину од звука, тј. преко 6.000 километара на час. Обично лете на нижим висинама од балистичких пројектила, и за разлику од њих не прате унапред одређену, закривљену путању, што отежава њихово праћење и уништавање јер непријатељ не зна шта је мета. Хиперсонично оружје може да носи нуклеарне бојеве главе или конвенционалне. 

image