Свет

Ердоган званично поднео захтев за поновну кандидатуру за председника

Касније у току дана, шеф комисије ће објавити коначну листу одобрених председничких кандидата
Ердоган званично поднео захтев за поновну кандидатуру за председникаGetty © Sean Gallup

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган званично је поднео захтев Врховном изборном савету за регистрацију као председнички кандидат на предстојећим изборима 14. маја. Како локални ТВ канали преносе, представници Ердоганове Партије правде и развоја дошли су у Врховни изборни савет да предају документа за његову регистрацију.

Тренутно је 18 политичара најавило да планирају се боре за највишу државну функцију. Очекује се да ће Ердоганов главни ривал бити Кемал Киличдароглу, председник главне опозиционе Републиканске народне партије.

Заједно са Партијом правде и развоја у Централну изборну комисију стигли су и представници Партије националистичког покрета, која је у савезу са владајућом партијом. Они су навели да су странке одлучиле да предложе Ердогана као јединственог кандидата и доставиле су Врховном изборном савету сву неопходну документацију, како то налаже закон.

Врховни изборни савет ће примати пријаве кандидата још два сата. Касније у току дана, шеф комисије ће објавити коначну листу одобрених председничких кандидата.

image