Свет

Асошиејтед прес: Ердоган на корак да потпише пријем Финске у НАТО, али не и Шведске

"Урадићемо свој део, одржаћемо обећање", поручио турски лидер пред најављену посету председника Финске Турској
Асошиејтед прес: Ердоган на корак да потпише пријем Финске у НАТО, али не и Шведске© Tanjug/AP Photo/Burhan Ozbilici

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да би његова земља ускоро могла да ратификује захтев Финске за придруживање НАТО-у, чиме је наговестио могућност да се та земља придружи војном савезу одвојено од Шведске, објавио је Асошиејтед прес.

На питање новинара да ли би Турска могла да ратификује чланство Финске након посете финског председника Саулија Ниниста, Ердоган је одговорио: "Ако Бог да, ако је тако најбоље".

"Какав год да је процес, процес ће функционисати. Урадићемо свој део. Одржаћемо обећање. Састаћемо се са председником у петак и испунити обећање које смо дали", рекао је Ердоган, објавио је АП.

Говорећи током посете Берлину, шведски премијер Улф Кристерсон је истакао да је последњих недеља све више индиција да је Турска спремна да ратификује чланство Финске, пре него Шведске, додавши да су "спремни за ту ситуацију".

"Уопште не кријемо да смо више волели да нам чланство буде ратификовано истовремено, како бисмо заједно прошли читав процес", рекао је Кристерсон.

"Али увек сам истицао чињеницу да свака земља у НАТО-у доноси сопствене одлуке о ратификацији и ми то потпуно поштујемо", казао је шведски премијер.

Он је поручио да је дошло до значајног напретка и да је Шведска спремна за ратификацију, али да поштује да само Турска може да доноси одлуке у своје име.

"Наравно, надамо се брзом процесу ратификације након турских избора", истакао је Кристерсон.

Ердоган ће се борити за трећи узастопни председнички мандат на изборима 14. маја. Турски званичници су љути због серије демонстрација у Шведској, укључујући протест антиисламског активисте који је спалио Куран испред турске амбасаде.

Финска и Шведска су прошле године одлучиле да прекину деценије војне неутралности и поднеле захтев за придруживање НАТО алијанси. Свих 30 чланица савеза одобрило је њихове пријаве, а 28 је ратификовало приступ. Само Турска и Мађарска то нису урадиле.

Турска влада оптужује Шведску да је превише попустљива према групама за које сматра да су терористичке организације, укључујући курдске групе. Анкара је, међутим, поручила да на чланство Финске има мање замерки.

Нинисто би требало да допутује у Турску заједно са финским министром спољних послова Пеком Хавистом, а фински и турски председник би требало да се састану у Истанбулу у петак.

image
VV inauguration
banner