Свет

”Вашингтон пост”: Који су амерички генерали постали страни плаћеници

Висока војна лица из САД дебело су уновчила своје искуство радећи за друге земље, углавном арапске
”Вашингтон пост”: Који су амерички генерали постали страни плаћенициAP © Tanjug/AP Photo/Lee Jin-man, ilustracija

Истрага коју су објавили амерички медији након вишегодишњег истраживања показује да је најмање петнаест пензионисаних америчких генерала и адмирала радило као плаћени консултанти за Министарство одбране Саудијске Арабије.

"Међу плаћеним саветницима Саудијске Арабије је пензионисани генерал маринац Џејмс Л. Џонс, саветник за националну безбедност некадашњег председника САД Барака Обаме. Потом, пензионисани генерал војске Кит Александар, који је водио Агенцију за националну безбедност (НСА) за време мандата Обаме и бившег америчког председника Џорџа В. Буша", објавио је "Вашингтон пост". Ове информације извучене су из документације од 4.000 страница, добијене на основу Закона о слободи информација.

Медији напомињу да Конгрес Сједињених Америчких Држава дозвољава пензионисаним војним лицима да раде за стране владе уколико претходно добију одобрење оружаних снага и Стејт департмента.

Јавности је откривено да је више од 500 пензионисаних официра обављало уносне послове од 2015. радећи за стране владе као што су Саудијска Арабија, Либија, Турска и Кувајт.

Документа доказују да бивши амерички војни званичници нису обавештавали Владу САД-а ни када су добијали поклоне из иностранства. Наведен је пример пензионисаног генерала-потпуковника Мајкла Флина који се 2015. године овајдио за скоро 450.000 долара од послова са Турском и Русијом.

Амерички медији критикују пензионисаног генерала Џима Матиса што је служио Уједињеним Арапским Емиратима као војни саветник 2015. године, јер су "УАЕ ратна машина којом управљају Американци".

Петнаест америчких генерала и адмирала радило је директно за саудијског принца и министра одбране Мохамеда бин Салмана, иако је, како пишу, покренуо брутални рат у Јемену. Међу ангажованима је и Вилијам Коен, који је био министар одбране у време некадашњег америчког председника Била Клинтона.

"Поједини официри су преговарали о ангажманима са страним владама док су још били у активној служби, а други су радили у земљама у којима су били стационирани", пише лист.

У документима се истиче да је америчким војним ветеранима одобрено да раде у најмање педесет земаља, укључујући Сингапур, Велику Британију, Индонезију, Грузију, Џибути и Аустралију.

image