Свет

Руски дипломата протеран из Естоније

Министарство спољних послова Естоније сматра да је активност руског дипломате била супротна Бечкој конвенцији о дипломатским односима и он мора да напусти Естонију најкасније до 29. марта
Руски дипломата протеран из Естоније© AP Photo/Pavel Golovkin

Министарство спољних послова Естоније уручило je дипломатску ноту отправнику послова руске амбасаде у Талину у којој се наводи да је службеник руске амбасаде са дипломатским статусом проглашен "персоном нон грата", саопштило је Министарство спољних послова Естоније.

Како се наводи, Министарство спољних послова Естоније сматра да је активност руског дипломате била супротна Бечкој конвенцији о дипломатским односима и да он мора да напусти Естонију најкасније до 29. марта, преноси "Интерфакс".

Руски дипломата је, како тврди естонско министарство, "директно и активно учествовао у подривању безбедности и уставног поретка Естоније, ширећи пропаганду која оправдава војна дејства Русије и био ангажован у стварању раскола у естонском друштву".

Подсећамо да је Естонија, заједно са другим балтичким државама, једна од најтврдокорнијих присталица Украјине у сукобу са Русијом а естонска премијерка Каја Калас је чак предложила да се целокупно становништво Русије "преваспита" како би се искоренили сви трагови "империјалистичких снова", тврдећи да ће се у супротном, са или без председника Владимира Путина на челу, "историја поновити" и Европа никада неће бити безбедна.

image