Свет

Културна деконтаминација: Естонска премијерка предлаже историјско "преваспитавање" Руса

Руске историјске књиге треба поново написати након пораза Москве, предлаже Каја Калас
Културна деконтаминација: Естонска премијерка предлаже историјско "преваспитавање" Русаwww.globallookpress.com © Felix Hörhager/dpa

Естонска премијерка Каја Калас предложила је да се целокупно становништво Русије преваспита како би се искоренили сви трагови "империјалистичких снова", тврдећи да ће се у супротном, са или без председника Владимира Путина на челу, "историја поновити" и Европа никада неће бити безбедна.

Уверена да ће Украјина уз помоћ НАТО-а на крају победити Русију, Калас је у изјавила да је крајње време да се разговара о питању "одговорности" за сукоб и како се носити са Русима који се "диве диктаторима".

"Наше историјске књиге су поново написане након што смо вратили своју независност како би одражавали све злочине који су почињени. Није било исто за Русију", рекла је Калас током последњег дана Минхенске безбедносне конференције.

Руси "се заиста дефинишу кроз империју; они су господари те империје. Ако се људи диве диктаторима, нема препреке да се то постане или да им се покори", рекла је она, тврдећи да је једини начин да се прекине овај круг поново исписивање историјских књига.

"Историја је важна... Они још предају и уче из совјетских историјских књига", додала је она. "И не говорим о Путину, већ о народу и томе шта они заиста славе… морамо да прекинемо тај циклус", закључила је премијерка.

Повлачећи паралеле са нацистичком Немачком, Калас тврди да је тек после суђења у Нирнбергу "немачки народ сазнао за злочине које су нацисти починили, па је стога дошло до промене начина размишљања".

Естонија је, заједно са другим балтичким државама, међу најгласнијим и најзагриженијим присталицама Украјине. Земља је обећала око један одсто БДП-а у војној помоћи Кијеву и снажно подржава санкције ЕУ Русији.

Између осталог, прошле године је парламент у Талину усвојио закон о потпуном укидању школовања на руском језику. Калас је бранила ту меру која погађа руску етничку мањину – око четвртине становништва од 1,3 милиона - и инсистирала да је реформа сасвим "нормална" ствар за Европу.

Од распада Совјетског Савеза, естонски званичници све више покушавају да прикажу тај период као илегалну "анексију", док ревидирају историју нацистичке немачке окупације, естонске сарадње са нацистима и совјетског потеза да инкорпорира балтичке државе 1940.

Регија Рајхскомисаријата Остланд под нацистичким управљањем била је место жестоких битака током Другог светског рата, са немачким снагама, али и локалним становништвом које се борило против Црвене армије, пре него што је земља ослобођена у септембру 1944. године.

image