Свет

Русофобија има цену: Естонија издвојила скоро милион евра за демонтажу совјетских споменика

Естонска влада је летос најавила почетак кампање демонтаже совјетских војних споменика, пачак и ексхумацију совјетских војника широм републике
Русофобија има цену: Естонија издвојила скоро милион евра за демонтажу совјетских споменикаwww.globallookpress.com © IMAGO/Taavi Sepp

Влада Естоније издвојила је више од 900.000 евра за демонтажу совјетских војних споменика, саопштила је данас прес служба Кабинета министара, преносе "РИА Новости".

"Влада је доделила 916.405 евра институцијама које се налазе под Министарством одбране за активности везане за уклањање совјетских војних споменика који угрожавају безбедност", рекла је портпаролка Кабинета Јевгенија Верја за државни радио-дифузни портал "ЕРР".

Естонска влада је 4. августа прошле године најавила почетак кампање демонтаже совјетских војних споменика и ексхумацију војника широм републике. При Државној канцеларији створена је комисија за совјетске споменике, чији је задатак био да организује демонтажу надгробних споменика као и оних са совјетским симболима на јавним местима или да их замени неутралним.

Комисија је навела 322 спомен-обележја и споменика, на којима се налазе симболи совјетске власти. Од тога, 244 ће бити срушено или замењено, док је већ уклоњено 56 споменика.

У граду Нарва, у близини границе са Русијом, 16. августа, по налогу владе, демонтиран је споменик тенк Т-34, који је достављен Естонском војном музеју у селу Вимси код Талина. Tакође је премештено још шест совјетских војних споменика, што је изазвало протесте у граду.

Председник руског истражног комитета Александар Бастрикин је 24. новембра дао инструкције да се проуче планови Естоније за рушење совјетских споменика, као и да ће у оквиру инспекцијског надзора истражитељи оцењивати поступање умешаних у рушење споменика.

 

image
VV inauguration
banner