Свет

Лула ће предложити оснивање "мировног клуба" за решење сукоба у Украјини

"Председник је толико пута рекао да чује много о рату, а врло мало речи о миру. Заинтересован је за мировне разговоре", изјавио је бразилски министар спољних послова за "Фајненшел тајмс"
Лула ће предложити оснивање "мировног клуба" за решење сукоба у УкрајиниGetty © Alexandre Schneider/Getty Images

Председник Бразила Луис Ињасио Лула да Силва ће током своје предстојеће посете Кини предложити формирање "мировног клуба" уз учешће Кине, који би посредовао у мирном разрешењу сукоба у Украјини.

"Веома смо заинтересовани да промовишемо или помогнемо у стварању неке врсте састанка који би довео до мировног процеса", рекао је Мауро Виеира, бразилски министар спољних послова у интервјуу за "Фајненшел тајмс".

"Председник је толико пута рекао да чује много о рату, а врло мало речи о миру. Заинтересован је за мировне разговоре", додао је Виеира.

Лула је раније ове године рекао да ће заступати идеју о групи земаља посредника, истакавши да је "време да се Кина умеша."

Према речима министра спољних послова, посета Луле да Силве Кини представља повратак Бразила проактивнијој спољној политици.

Расте интересовање за кинески предлог

Лула ће отпутовати у Кину у недељу, пошто је његово путовање одложено за један дан због болести. Он ће се састати са својим кинеским колегом Си Ђинпингом у Пекингу почетком следеће недеље.

Он је такође подсетио на историју те земље као несврстане демократије, и на њено учешће у међународним телима као што је БРИКС.

Лулин одлазак у Кину указује на то да заинтересованост за кинески план за решење сукоба постоји, иако су га западни лидери критиковали са образложењем да фаворизује руску страну. 

Шпански премијер Педро Санчез најавио је да ће следеће недеље отпутовати у Кину да разговара са Сијем о кинеском мировном предлогу.

Француски председник Емануел Макрон такође је најавио да ће боравити у посети Кини почетком Априла како би подстакао Пекинг да учествује у окончању сукоба, пренео је данас "Блумберг".

image
VV inauguration
banner