Свет

Веровали или не: Британац усред војне операције отпутовао у Кијев да поправи зуб

Путни рачуни и цена зубара у Украјини коштали су га упола мање од оног што би му наплатили британски стоматолози
Веровали или не: Британац усред војне операције отпутовао у Кијев да поправи зубwww.globallookpress.com © Robert Michael/dpa

Британцу Ричарду Хауу (58) исплатило се да пређе пола света и да из места Ели, преко Пољске отпутује у Украјину како би поправио кваран зуб.

Како "Дејли Мирор" пише, он је првобитно покушао да закаже термин код зубара у свом граду у околини Кембриџа, али како би за то морао да плати 1.000 фунти у приватној клиници, на крају се одлучио за пут у земљу у којој је Русија покренула Специјалну војну операцију.

Човек са јаком зубобољом отишао је у разорену Украјину након што му није одобрено лечење о трошку британске Националне службе за здравство (НХС).

"То само показује колики хаос тренутно влада у стоматолошкој заштити НХС-а", рекао је.

Како је навео, прошлог месеца је био у агонији када је добио апсцес који је довео до јаке зубобоље. Међутим, није могао да дође до зубара због стоматолошке кризе у Великој Британији.

Хау је звао стоматолошке ординације у Елију, али су рекли да не примају нове пацијенте НХС-а, као и да ће морати да плати скоро 1.000 фунти за приватно лечење.

Међутим, путни рачуни и цена зубара у Кијеву били су мањи од половине трошкова које су навели британски зубари.

"Био сам у великим боловима, али ми је речено да нема шансе да закажем састанак са НХС. У Украјини сам добио термин одмах и то за делић цене", рекао је.

Хау је авионом стигао у Лублин у Пољској, а затим је путовао 13 сати возом до Кијева, који је редовно гађан руским ракетама.

Његови повратни летови коштали су 127 фунти, а путовања возом платио је 54 фунти. Излечен му је апсцес и уз додатни рад, укључујући три пуњења канала корена и пломбу, платио је укупан рачун од 220 фунти.

Хау, бивши директор аутомобилске индустрије живео је у украјинској престоници 12 година и тамо има кућу. Он је позвао Клинику за модерну стоматологију, где се налазила ординација у којој се некада лечио и речено му је да може одмах да дође.

Како је навео Британац, једино је морао да се придржава полицијског часа од 23:00 до 5:00.

"Ваздушне сирене су се укључивале два до три пута дневно, али мештани су се до сада прилично навикли на то, па су били прилично мирни", рекао је Хау и додао да је противтенковска одбрана распоређена улицама.

"Лудо је што смо позвали Украјинце да се склоне у Уједињено Краљевство, јер ако буду имали проблема са зубима, немају шансе да их прегледа државни зубар", закључио је он.

"Дејли мирор" подсећа да преко 70 деце дневно не може да поправи зуб, због недостатка зубара у британској Државној служби за здравство.

image