Свет

Почистили рачуне: Америчке штедиште подигле око 100 милијарди депозита

Упркос повлачењу депозита регулатори још једном уверавају јавност да је финансијски систем стабилан
Почистили рачуне: Америчке штедиште подигле око 100 милијарди депозита© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Америчке штедише подигле су око 100 милијарди долара са својих рачуна у данима након колапса "Силикон вели бенк" (СВБ), преноси Си-Ен-Би-Си.

"Регулатори још једном уверавају јавност да је финансијски систем стабилан, а нови подаци показују да су клијенти повукли око 100 милијарди долара депозита", наводи медиј.

Повучено је, како се прецизира, око 98,4 милијарди, односно око 0,6 одсто износа, па су укупни депозити остали нешто више 17,5 милијарди долара.

Секретарка финансија Џенет Јелен, председник Федералних резерви Џером Пауел и више од десет других званичника сазвали су у петак посебан затворени састанак Савета за надзор финансијске стабилности.

"Савет је разговарао о актуелним условима у банкарском сектору и приметио да, иако су неке институције под стресом, амерички банкарски систем остаје здрав и отпоран", наводи се у саопштењу које преноси Си-Ен-Би-Си.

Раније ове недеље, Пауел је такође покушао да увери јавност да је банкарски систем безбедан.

"Видели сте да имамо алате за заштиту штедиша када постоји претња од озбиљне штете по економију или финансијски систем, и спремни смо да користимо те алате", рекао је он након одлуке Фед-а да повећа референтне каматне стопе за још једну четвртину процентног поена.

Пауел је приметио да су се токови депозита "стабилизовали током протекле недеље" након потеза које је назвао "снажним акцијама" Фед-а да се заустави проблем.

image