Свет

Ердоганов портпарол: Запад игнорише кинеску иницијативу о Украјини

Према речима председника Руске Федерације, многе тачке кинеског мировног плана могу се узети као основа за решење када за то буду спремни на Западу и у Кијеву
Ердоганов портпарол:  Запад игнорише кинеску иницијативу о Украјиниwww.globallookpress.com © Xinhua

Портпарол турског председника Ибрахим Калин рекао је да иницијатива Кине за решавање Украјинске кризе завређује пажњу. Према његовим речима, Запад је игнорисао кинеску иницијативу о Украјини, "како не би указао поверење Пекингу".

"Чим је предлог од 12 тачака објављен, он је игнорисан. Да би неутралисали последице посете господина Сија Москви, почели су буквално да игноришу ову посету", нагласио је Калин.

Према речима председника Руске Федерације Владимира Путина, многе тачке кинеског мировног плана могу се узети као основа за решење када за то буду спремни на Западу и у Кијеву.

"Оно што сам видео током посете САД у Вашингтону, у суштини, осим неких имена у администрацији, на украјинску тему, влада веома тешка клима. Они желе... да наставе рат. И, нажалост виде да ће се рат наставити. Ово је велики губитак не само за Русију и Украјину, већ и за регион и свет. Од самог почетка се држимо уравнотежене политике, против рата. Јутрос, господин председник Реџеп Тајип Ердоган је то поново указао у телефонским разговорима са господином Путином. Кина има иницијативе које, у ствари, завређују пажњу", рекао је Калин у интервјуу за НТВ.

Кинеске власти су у фебруару предложиле свој мировни план који има 12 тачака, укључујући позиве на прекид ватре, поштовање легитимних интереса свих земаља у области безбедности и решавање хуманитарне кризе у Украјини. 

image
VV inauguration
banner