Свет

Протести у Израелу, 100.000 људи изашло на улице Тел Авива

Мањи скупови одржани су и у Хаифи, Нетањи, Бер Шеви, Рамат Хашарону, Нес Зиони, Зихрон Хакову и Херцлији, док су у Јерусалиму организована два антивладина протеста
Протести у Израелу, 100.000 људи изашло на улице Тел Авива© Tanjug/ AP Photo/ Tsafrir Abayov

Седму недељу заредом, Израелаци су изашли на улице како би протестовали против владиног плана за реформу правосуђа.

Централни догађај је одржан у Тел Авиву где је присуствовало око 100.000 људи, а неколико стотина демонстраната је блокирало аутопут Ајалон на сат времена, пренео је "Тајмс оф Израел".

Мањи скупови одржани су у Хаифи, Нетањи, Бер Шеви, Рамат Хашарону, Нес Зиони, Зихрон Хакову и Херцлији, док су у Јерусалиму организована два протеста против владе.

Владајућа коалиција се припрема да представи прве елементе пакета за реформу правосуђа кроз прва од три неопходна гласања у понедељак, након што их је прошле недеље "прогурала" кроз парламентарни одбор.

Организатори протеста су прогласили понедељак "националним даном борбе", када ће се, другу недељу заредом, окупити велики број људи испред парламента, а биће демонстрација у бројним градовима.

Реформа правосуђа нове владе премијера Бенјамина Нетанијахуа ће повећати контролу над правосуђем, дозволити јој да преиначи судске одлуке простом већином и даће јој пуну моћ да поставља судије, наводи израелски лист.

image