Свет

Кина се повлачи из глобалног интернет пројекта због раста тензија са САД

Одлазак Кине из пројекта повезивања Азије са Европом подводним интернет каблом показатељ је интензивирања тензија између Вашингтона и Пекинга, оцењује "Фајненшел тајмс"
Кина се повлачи из глобалног интернет пројекта због раста тензија са САДGetty © Kevin Frayer / Stringer

Кина је смањила учешће у пројекту за повезивање Азије са Европом подводним интернет каблом Сеа-Ме-Ве 6, због раста тензија између Вашингтона и Пекинга око контроле физичке инфраструктуре која преноси светски онлајн саобраћај.

Кинеске "Телеком групе" повукле су улагање у пројекту Сеа-Ме-Ве 6, који ће преносити податке између Азије и западне Европе, објавио је "Фајненшел тајмс".

САД су од 2020. ускратиле дозволу за неколико подморских телекомуникационих каблова који су укључивали кинеске компаније или директно повезивали САД са континенталном Кином или Хонг Конгом, позивајући се на забринутост због националне безбедности.

Две највеће кинеске телекомуникационе групе, "Чајна телеком" и "Чајна мобајл", повукле су своју заједничку инвестицију од око 20 одсто из пројекта за подморски кабл прошле године, након што је америчка компанија изабрана да изгради линију преко Хенгтонг Марине, највећег провајдера у земљи у том сектору.

Њихов излазак из пројекта Сеа-Ме-Ве 6, за који се процењује да кошта око 500 милиона долара за полагање 19.200 километара каблова који повезују југоисточну Азију са западном Европом, указује на растућу битку између Кине и САД око тога ко гради и поседује инфраструктуру која подржава глобални интернет.

Одлазак "Чајна телеком" и "Чајна мобајл" је, како је наведено, показатељ интензивирања тензија између Вашингтона и Пекинга.

image