Свет

УПЦ поручила Кијеву: Показали сте клеветнички и дискриминаторски однос према милионима грађана

Изјаве портпарола украјинског Министарства спољних послова треба посматрати као оптужбу целе канонске Украјинске православне цркве за деловање против националне безбедности земље
УПЦ поручила Кијеву: Показали сте клеветнички и дискриминаторски однос према милионима грађанаwww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov/Keystone Press Agency

Изјаве портпарола украјинског Министарства спољних послова Олега Николенка у вези са извештајем Канцеларије високог комесара УН за људска права треба посматрати као оптужбу целе канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) за деловање против националне безбедности земље, саопштила је УПЦ.

Канцеларија високог комесара УН за људска права објавила је извештај о слободи вероисповести у Украјини, у којем се истиче дискриминација Украјинске православне цркве.

Николенко је критиковао овај извештај и позвао да се уздрже од "политичких процена" деловања Кијева у односу на канонску УПЦ.

"Слобода није исто што и право на подривање националне безбедности", написао је Николенко на Фејсбуку.

У саопштењу УПЦ се наводи да је украјински званичник, "не могавши да оправдано негира очигледне чињенице које је забележила једна међународна организација, прибегао изјавама чији стил одговара само карактеристичним цртама руске пропаганде", преносе РИА Новости.

"Његову поруку треба схватити као отворену оптужбу целе УПЦ за деловање против националне безбедности. Учинивши ово без икаквог позивања на праведну судску пресуду, представник украјинског министарства спољних послова је само потврдио истинитост закључака канцеларије високог комесара УН за људска права и још једном показао отворен клеветнички и дискриминаторски однос државе према милионима њених грађана, који, због верских уверења не желе да се одрекну Украјинске православне цркве", наводи се у саопштењу.

Те изјаве, оценила је УПЦ, међународној заједници потврђују да држава тешко нарушава основна права на слободу вероисповести.

Извештај УН

Канцеларија високог комесара УН за људска права саопштила је да су претреси полицајаца у просторијама Украјинске православне цркве Московске патријаршије "дискриминаторске природе". У извештају Одељења се помиње да је Служба безбедности Украјине (СБУ) извршила претресе у манастирима, канцеларијама, образовним установама и другој имовини УПЦ у Кијеву и другим регионима земље.

УН тврде да је у неким случајевима СБУ испитивала свештенство користећи полиграф.

Подсетимо, Русија је у јануару иницирала састанак Савета безбедности УН због "угњетавања јединствене канонске православне цркве у Украјини", односно УПЦ Московске патријаршије. Стални представник САД је тада рекао да су "изјаве Русије у вези са верским слободама још један покушај да се оправда неосновани напад на Украјину".

image