Русија

УН: Кијев дискриминише УПЦ

У извештају канцеларије високог комесара Уједињених нација за људска права јасно се наводи да Кијев дискриминише канонску цркву у Украјини
УН: Кијев дискриминише УПЦwww.globallookpress.com © Sergei Chuzavkov/Keystone Press Agency

Канцеларија високог комесара Уједињених нација за људска права објавила је извештај о слободи вероисповести у Украјини у коме се јасно наводи да Кијев дискриминише канонску Украјинску православну цркву (УПЦ).

"Говоримо о дискриминаторним мерама у односу на УПЦ, а такође изражавамо забринутост који изазива примена такозваних безбедносних мера Службе безбедности Украјине (СБУ) против УПЦ", наводи се у документу објављеном на сајту Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије.

Извештај подсећа да је СБУ извршила претресе у неколико манастира, канцеларија, образовних установа и у деловима друге имовине УПЦ у Кијевској, Ривнејској, Житомирској, Ивано-Франковској, Черновској, Дњепропетровској, Хмељницкој, Черкаској, Волинској, Херсонској, Тернопољској, Полтавској и Закарпатској области.

Напомиње да су у неким случајевима службеници СБУ испитивали свештенике користећи полиграф.

"СБУ је потврдила да су свештенству УПЦ изречене најмање три пријаве за нарушавање равноправности грађана по основу расе, националности, вере, инвалидитета или другог основа, као и једну по разним оптужбама, укључујући задирање у територијални интегритет и неприкосновености Украјине Двојица осумњичених су у даноноћном кућном притвору", наводи се у извештају на сајту Московске патријаршије.

УН подсећа, а преносе "РИА Новости", и да свима онима који су суочени са кривичним пријавама мора бити у потпуности загарантовано право на правично суђење.

Кијевски режим је у последњих годину дана организовао највећи талас прогона Украјинске православне цркве у новијој историји земље. Реч је, иначе, о највећој цркви у Украјини, коју поштују милиони верника. 

Али, уз подршку власти, расколничка Православна црква Украјине врши харачке пљачке објеката УПЦ, националисти и расколници нападају свештенство и вернике, врше се претреси свештеника, епископа, цркава и манастира. Осим тога, власти захтевају да монаси напусте Кијевско-печерску лавру пре 29. марта.

Патријарх московски и целе Русије Кирил назвао је прогон УПЦ исмевањем принципа људских права и слобода, а такође је позвао верске лидере и међународне личности да спрече затварање Кијевско-печерске лавре.

image