Свет

Извештај УН: ЕУ финансира организације у Либији које крше људска права

Финансијска подршка Европске уније помогла и подстакла извршење злочина у Либији, тврде истражитељи УН
Извештај УН: ЕУ финансира организације у Либији које крше људска праваwww.globallookpress.com © Hamza Turkia

Новац из фондова ЕУ потпомаже злостављање миграната у Либији који су систематски мучени и присиљавани на сексуално ропство, показала је истрага Уједињених нација.

Резултати истраге указују да је дошло до погоршања ситуације људских права у тој северноафричкој земљи разореној сукобима, а УН упозорава да Европска унија подржава неке од организација које злостављају мигранте.

"Не тврдимо да су ЕУ и њене државе чланице починиле ове злочине", рекао је истражитељ Чалока Бејани новинарима у понедељак, додајући да је "финансијска подршка (Европске уније) помогла и подстакла извршење злочина".

У коначном извештају, Независна мисија УН за утврђивање чињеница о Либији је закључила да постоје "основи да се верује да су државне снаге безбедности и паравојне групе починиле многе ратне злочине и злочине против човечности".

"Мигранти су посебно били мета, а постоји велики број доказа да су они систематски мучени", пише у извештају.

Председник Независне мисије Мохамед Ауаџар рекао је да су истражитељи открили да су злочини против човечности почињени над мигрантима у притворским центрима под контролом либијске Управе за борбу против илегалне миграције (ДЦМИ) и обалске страже те земље.

"Ти субјекти добијају техничку, логистичку и финансијску подршку од Европске уније и њених држава чланица за пресретање и повратак миграната", рекао је Ауаџар.

"Подршка коју је ЕУ дала либијској обалској стражи у смислу повлачења, одбацивања, (и) пресретања миграната довела је до кршења одређених људских права", рекао је Бејани. "Не можете гурнути људе у подручја која су несигурна, а либијске воде нису безбедне за мигранте".

Портпарол Европске комисије Петер Стано рекао је да ЕУ није финансирала либијску обалску стражу "нити било који други ентитет у Либији", додајући да је помоћ ЕУ имала за циљ да "побољша њихов учинак".

У извештају се наводи да постоје основане сумње да су над мигрантима почињени злочини против човечности, као и да су они продавани у сексуално ропство.

Чланица Независне мисије Трејси Робинсон рекла је да су они разоткрили да је ропство присутно и у другим облицима.

"Пронашли смо случајеве поробљавања особа са којима се трговали како би обављали разне услуге, али и сексуалног ропства жена у и око притворских центара", рекла је она.

Истражитељи су изразили забринутост због лишавања слободе Либијаца и миграната широм земље, што би, како су рекли, такође могло представљати злочине против човечности.

Либија је након рушења њеног дугогодишњег лидера Муамера ел Гадафија 2011. године, у чему су активну улогу играли САД, Велика Британија и Француска, запала у дубоку политичку кризу која траје до данас.

image