Свет

Ердоган: Запад нас неће увући у конфликт с Русијом, могућа Путинова посета крајем априла

Руски председник могао би да присуствује отварању прве нуклеарне електране у земљи или ћемо се заједно онлајн укључити у тај догађај, рекао је турски председник
Ердоган: Запад нас неће увући у конфликт с Русијом, могућа Путинова посета крајем априлаwww.globallookpress.com © © Li Zhenbei

Запад неће успети у покушајима да увуче Турску у конфликт с Русијом, рекао је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

"Живимо у свету обележеном кризама и ратовима. Успели смо да у таквом окружењу изградимо снажну, независну Турску. Да није било наших напора у последње две године, Запад би увукао Турску у рат с Русијом. Док смо овде, нећемо то дозволити", рекао је Ердоган.

Он је најавио да би руски председник Владимир Путин могао би да посети Турску 27. априла како би првој турској нуклеарној електрани Акују (коју је градила руска компанија Росатом), доделио статус нуклеарног објекта, изјавио је турски председник.

"Путин би могао да присуствује том догађају или ћемо се укључити заједно онлајн", рекао је Ердоган у интервјуу турским телевизијама А хабер и АТВ, а пренела је агенција Анадолија.

Турски председник навео је да је електрана једна од неопходних инвестиција која ће помоћи земљи да обезбеди озбиљну количину енергије.

Акују се гради у региону Мерсин у јужној Турској и према плановима њен први реактор требало би да буде укључен ове године, а цела електрана да буде потпуно оперативна до 2025. Пројекат је започео међувладиним споразумом Турске и Русије 2010. године.

Нуклеарка ће имати 4.800 мегават-сати капацитета и четири реактора, а требало би да крајем године почне да производи струју.

Говорећи о руско-украјинском конфликту, Ердоган је рекао да Турска не жели да буде део сукоба и нагласио да Анкара жели да буде посредник у решавању спора.

Турска је више пута позивала на мировне преговоре Москве и Кијева и имала улогу посредника између две земље.

 

 

image