Свет

Председник Казахстана додат на украјинску "листу за одстрел"

Касим-Жомарт Токајев означен је као претња Украјини због одбијања да осуди руску војну операцију
Председник Казахстана додат на украјинску "листу за одстрел"None © FOTO TANJUG/ Dmitry Azarov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Контроверзни украјински веб сајт "Миротворац", који представља својеврсну базу података непријатеља Кијева, додао је на овај списак и председника Казахстана Касима-Жомарта Токајева.

Токајев је додат на листу због "јавног одбијања да призна агресију Русије на Украјину" и "негирања руског напада на Украјину 2014. и заузимања њене територије".

Као доказ кривице, сајт се позива на интервју који је председник Казахстана дао за Дојче веле 2019. године, у којем је рекао да не сматра да је придруживање Крима Русији 2014. године била "анексија".

"Анексија је превише јака реч да би се применила на Крим", рекао је Токајев и додао да Казахстан има "пуно поверење и добросуседске односе" са Русијом.

Сајт "Миротворац" покренут је 2014. године и представља се као независна база података коју воде анонимни модератори, са циљем да укажу на претње украјинској националној безбедности.

Иако овај сајт садржи личне податке, као што су имена, датуми рођења, адресе, фотографије и странице на друштвеним мрежама људи за које се сматра да представљају претњу Украјини, тврде да "само помажу надлежнима како би ухапсили проруске терористе, сепаратисте и ратне злочинце".  

Неки су, ипак, ову базу података назвали "листом за одстрел" коју подржава украјинска влада, након што је неколико људи, укључујући писца и историчара Олеса Бузину, политичара Олега Калашњикова и руску новинарку Дарју Дугину, убијено убрзо након што су се њихови профили појавили на овом сајту.

"Миротоворца" су осудили и званичници ЕУ, као и новинарска удружења због цурења личних података о више од 4.000 представника медија.

Недавно се на овом списку нашао и амерички милијардер Илон Маск због његових претњи да ће прекинути финансирање интернет сервиса Старлинк у Украјини. Према неким извештајима, он се на списку појавио само накратко и брзо је са њега избрисан, док украјински активисти тврде да је реч о "руској провокацији". 

На листи се налазе и подаци о 327 деце, укључујући Фаину Савенкову, 13-годишњу девојчицу из Луганске Народне Републике, која је позвала УН да зауставе борбе у њеном региону које трају од пуча у Украјини 2014.

image