Свет

Шведска више није сигурна за улазак у НАТО до јула

"Мислим да је реч 'нада' примеренија у овом контексту'', рекао је Тобијас Билстром
Шведска више није сигурна за улазак у НАТО до јулаwww.globallookpress.com © IMAGO/Christian Ohde

Шведски министар спољних послова Тобијас Билстром данас је изјавио да "више није сигуран" да ће његова земља моћи да се придружи НАТО-у до јула, након нових приговора Мађарске.

Шведска је поднела захтев за придруживање војном савезу након почетка Специјалне војне операције у Украјини, али Мађарска и друга чланице НАТО-а Турска још нису одобриле приступницу.

Билстром је рекао прошле недеље да ће Шведска постати чланица до самита НАТО у Виљнусу у јулу, подсећа Ројтерс.

Он је навео да је ''приметио ствари које су изречене последњих дана, посебно од мађарске стране. Мислим да је реч 'нада' примеренија у овом контексту''.

Турска и Мађарска једине су преостале две НАТО чланице које нису одобриле приступ двеју нордијских земаља Алијанси.

Из мађарске владе је у среду саопштено да ће Будимпешта одлoжити пријем Шведске у НАТО због критика упућених из Стокхолма на рачун политике премијера Виктора Орбана.

Након вишемесечног одуговлачења Орбанове владајуће странке Фидес, мађарски парламент је у понедељак одобрио предлог закона којим се Финској дозвољава да се придружи НАТО-у.

Раније овог месеца, Турска и Мађарска истовремено су најавиле подршку уласку Финске, али не и Шведске у НАТО.

Турска је оптужила Шведску да крије чланове Радничке партије Курдистана (ПКК), коју Анкара и њени западни савезници сматрају терористичком групом, као и да су односе између те две земље погоршали протести у јануару у близини турске амбасаде у Стокхолму на којима је екстремно десничарски политичар спалио примерак муслиманске свете књиге, Курана.

Шведска влада је саопштила да озбиљно схвата наводе Турске, али да постоје неки захтеви, као што је изручење људи које тражи Турска, а које не може да испуни.

Руски амбасадор у Стокхолму Виктор Татаринцев упозорио је да ће, у случају придруживања НАТО-у, Швеђани ће бити "послати у смрт".

image