Свет

Јужна Африка не одустаје од Русије: Не окрећемо леђа старом пријатељу

Упркос критикама из САД и ЕУ, Јужна Африка не намерава да окрене леђа Русији
Јужна Африка не одустаје од Русије: Не окрећемо леђа старом пријатељу© Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Влада Јужне Африке неће прекинути везе са Русијом по налогу других земаља, поручила је њена шефица дипломатије Наледи Пандор.

"Постоје неки који не желе да имамо односе са старим историјским пријатељом", рекла је министарка за међународне односе и сарадњу. "Јасно смо ставили до знања да је Русија пријатељ са којим већ дуги низ година имамо кооперативно партнерство", рекла је она.

Руски министар природних ресурса и животне средине Александар Козлов појавио се заједно са Наледи Пандор почетку 17. билатералног састанка Русије и Јужне Африке, преноси "Блумберг".

"Иако смо пријатељи са многима широм света, не можемо постати изненадни непријатељи на захтев других", поручила је Пандор.

Јужна Африка је заузела неутралан став поводом Специјалне војне операције у Украјини. Став Преторије изазвао је критике неких од њених највећих трговинских партнера, укључујући САД и Европску унију.

Из владе су саопштили да ће се посаветовати како поступити са налогом Међународног кривичног суда за хапшење председника Владимира Путина у случају да руски лидер присуствује самиту БРИКС-а у Јужној Африци у августу.

МКС је 18. марта издао потерницу против Путина због наводних ратних злочина везаних за наводну отмицу деце из Украјине. Јужна Африка је потписница Римског статута којим је успостављен суд и може бити обавезна да изврши налог за хапшење.

Пандор је поново позвала на мирно решење сукоба. "Ми као Јужна Африка остајемо у нади да можемо пронаћи дипломатско решење за тренутни сукоб између Русије и Украјине", рекла је она.

image