Свет

Макрон следеће недеље у Кини

Француски председник жели да упути "јасно упозорење" свом колеги Си Ђинпингу да Европа неће прихватити да Кина даје оружје Русији
Макрон следеће недеље у Кини© Tanjug/Ludovic Marin, Pool via AP

Француски председник Емануел Макрон отпутоваће следеће недеље у Кину на састанак с тамошњим лидером Си Ђинпингом иако у његовој земљи и даље бесне протести због реформе пензионог система за коју је управо он одговоран, преноси Ројтерс.

Протести су претходно приморали француског председника да откаже државну посету британског краља Чарлса, што је у дипломатским круговима окарактерисано као срамота – уз то радило се о (престижној) првој иностраној посети новог монарха Уједињеног Краљевства.

Констатовано је, такође, да је то отказивање ослабило Макронову позицију пре свега имајући у виду његове државничке амбиције на светској сцени.

Директор Центра за европске студије на Универзитету Ренмин у Кини Ванг Јивеј рекао је да то није промакло ни кинеским посматрачима.

"Протести носе велики ризик и Француској је потребно дипломатско подизање, посебно зато што жели да игра улогу лидера Европе", оценио је он.

Макрон жели да упути "јасно упозорење" свом колеги Си Ђинпингу, кога је у Кремљу угостио руски председник Владимир Путин раније овог месеца, да Европа неће прихватити да Кина даје оружје Русији.

"Наша порука ће бити јасна: можда постоји искушење да се приближите Русији, али немојте прелазити ту линију", рекао је неименовани високи француски дипломата.

По наводима Ројтерса, француске дипломате умањују утицај протеста на Макронов кредибилитет у иностранству, и истичу да се и Си суочио с протестима – крајем прошле године због ограничења у вези с ковидом 19.

Услед погоршања односа између Вашингтона и Пекинга, који су достигли врхунац прошлог месеца након што су САД обориле кинески балон изнад њене територије, Европа покушава да пронађе сопствено место у новонасталим околностима, оцењује агенција.

image