Свет

Флорида: Ураган разбуктао заразу бактеријом месождерком

Број оболелих расте, а најугроженији су људи са отвореним ранама, посекотинама и огреботинама
Флорида: Ураган разбуктао заразу бактеријом месождерком© Tanjug/AP Photo/Marta Lavandier

Разорена ураганом Ијан, Флорида се сада суочава са новим проблемом- порастом случајева оболелих и умрлих од бактерије која једе месо, преноси „Бизнис инсајдер“.

У округу Ли ове године забележено је 29 потврђених случајева и четири смрти од бактерије "vibrio vulnificus". То је значајан раст с обзиром да је прошле године било само пет оболелих и једна умрла особа, док 2020.године инфекције у овом округу није ни било.

Скок броја заражених бележи се и на нивоу државе. Са 34 оболела у 2021.години, збир оболелих порастао је на чак 65.

"После урагана поплавне и стајаће воде носе многе ризике, а међу њима су и заразне болести попут бактерије која једе месо", објавило је Министарство здравља округа Ли.

Изливање канализације у морску воду повећава ниво ових опасних микроорганизама, а обољењу су изложени људи са отвореним ранама, посекотинама или огреботинама.

Бактерија месождерка обично се налази у топлој, сланкастој води, а човек је може унети у организам и када једе сирове или недовољно куване остриге и шкољке.

Инфекција је посебно опасна за особе слабијег имунитета, иако се свако може заразити, наводе здравствени званичници са Флориде.

Ако бактерија уђе у крвоток, може прерасти и у фаталну болест са симптомима, као што су грозница, дрхтавица, септички шок или пликови на кожи.

Бактерије су назване "месождеркама" јер могу довести и до некротизирајућег фасцититиса, односно одумирања меса око отворене ране.

Болест се не преноси са особе на особу, а да би избегли инфекцију, житељима округа Ли на Флориди, саветовано је да се, ако имају оштећења коже, држе даље од поплавних или стајаћих вода.

Знаци бактеријске инфекције укључују црвену рану, оток или гној , као и друге симптоме попут грознице, појачаног бола, кратког даха, убрзаног рада срца или дезоријентације.

"Vibrio vulnificus", међутим, није једина бактерија која може изазвати ову болест.

image