Свет

Румунија жели веће присуство НАТО-а око Црног мора

Североатлантска алијанса треба да појача одбрамбену способност око Црног мора. То захтевају све већи изазови, рекао је данас председник Румуније
Румунија жели веће присуство НАТО-а око Црног мораwww.globallookpress.com © IMAGO/Giannis Panagopoulos / Eur

Председник Румуније Клаус Јоханис позвао је данас НАТО да појача своје присуство у регији око Црног мора. 

Ово би, како је рекао, требало да "ојача безбедносну ситуацију у евроатлантском простору".

"Црно море данас као никад има стратешки значај. Ето због чега тврдимо да је неопходно да дође до јачања присуства НАТО-а у Црном мору и до тога да се проблематика Црног мора укључи у све процесе који се тичу побољшања безбедносне ситуације у евроатлантском простору", рекао је председник Јоханис након разговора са немачким канцеларом Олафом Шолцом. 

"РИА Новости" преносе и да је лидер Румуније истакао да се нада да ће доћи до још боље сарадње између Букурешта и Берлина, а све у циљу јачања Алијансе и њених одбрамбених способности услед све већих изазова. 

Јоханис се такође захвалио Шолцу за подршку и присуство немачких НАТО војника у Румунији. 

Подсетимо, Румунија је 2004. године постала чланица Североатлантске алијансе.

Како се наводи на сајту Министарства спољних послова Румуније, чланство у НАТО-у, заједно са стратешким партнерством са САД-ом и чланством у ЕУ представља темељ спољне политике Румуније.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је раније да администрација намерава да развије посебну стратегију за Црно море до јуна месеца.

Вашингтон ће полазити од чињенице да су три државе на црноморској обали признате као чланице НАТО-а, док се Украјина разматра као пријатељска земља САД, подсећају "РИА Новости". 

image