Свет

Украјини потребно 1.000 оклопних транспортера, а Канада може да им пошаље 50 годишње

Недостатак оклопних возила ограничава мобилност украјинских трупа и фрустрира Кијев
Украјини потребно 1.000 оклопних транспортера, а Канада може да им пошаље 50 годишњеGetty © Alexander Koerner / Stringer

Украјини су потребни артиљерија, противваздушна одбрана, свежа пешадија и - оклопни транспортери, пише "Форбс". Проблем је што су за испоруку ових возила потребни месеци које Кијев нема.

Кијев је, пише медиј наклоњен украјинском режиму, фрустриран спорошћу Канаде да им пошаље оклопна возила "бизон" која су им обећана још 2022.

Влада у Отави најавила је донацију 89 "бизона" почевши од јуна 2022. Канађани су прво понудили 39 половних "бизона" из залиха канадске војске. Затим, у септембру 2023, обећали су додатне нове "бизоне", право са траке "Џенерал дајнамикса". Све укупно, 89 возила - плус резервни делови и обука посаде - вреде око 900 милиона долара.

Првих 39 коришћених "бизона" стигло је брзо. Нови, њих 50, никако да стигну.

"Првих 10 од 50 оклопних возила за борбену подршку која ће Канада донирати Украјини биће испоручено Европи овог лета", најавио је прошле седмице канадски министар одбране Бил Блер. "Украјинци ће бити обучени на лето, а возила ће бити пребачена у Украјину на јесен".

Од обећања до испоруке, Канади ће бити потребно годину дана да испоручи 50 оклопних возила. У том истом временском периоду, Украјинци су изгубили око 500 оклопних возила, кажу аналитичари. У овом тренутку, украјинским снагама је потребно око 1.000 возила.

Канада није једина земља која снабдева Украјину оклопним возилима. Сједињене Државе, Немачка и Пољска су такође послали оклопних возила, али темпом којим Кијев "прогорева" наоружање, она неће потрајати.

image