Свет

САД: Израелске јединице одговорне за тешка кршења људских права и пре напада Хамаса

Сви ови инциденти су се десили много пре 7. октобра и ниједан се није догодио у Гази, рекао је заменик портпарола Стејт департмента Ведант Пател
САД: Израелске јединице одговорне за тешка кршења људских права и пре напада ХамасаGetty © SOPA Images / Contributor

Стејт департмент је утврдио је да пет јединица израелске војске одговорно за тешка кршења људских права у инцидентима који су се десили пре него што је у октобру избио сукоб између Израела и Хамаса.

Jош се одлучује да ли ће се, према америчком закону, ограничити војна помоћ једној од тих јединица, преноси Си-Ен-Ен.

"Након пажљиве процедуре, открили смо да је пет израелских јединица одговорно за појединачне инциденте тешког кршења људских права. Сви ови инциденти су се десили много пре 7. октобра и ниједан се није догодио у Гази," рекао је заменик портпарола Стејт департмента Ведант Пател током конференције за новинаре.

Према његовим речима, "четири од ових јединица су ефикасно 'исправиле' ове прекршаје", док у вези са петом јединицом Вашингтон "наставља да се консултује са Владом Израела".

Он је одбио да изнесе детаље о томе која су кршења људских права почињена, које јединице су биле укључене или који су кораци предузети за отклањање неправилности.

САД још разматрају ограничавање војне помоћи јединици Неца Јехуда, основане 1999, коју чине који чине ултраортодоксни Јевреји.

Потези Израела су под све већом пажњом пошто су снаге те земље убиле око 34.500 Палестинаца у Гази, подаци су здравствених власти у Гази, међу којима су многе жене и деца.

Појас Газе је претворен у пустош, а екстремна несташица хране изазвала је страховања да би могло доћи до глади.

image