Свет

Саудијски принц забринут због подршке САД – тражи нове партнере

За заштиту саудијских интереса престолонаследник је спреман да се бори и "на рачун" дугогодишњих америчких савезника
Саудијски принц забринут због подршке САД – тражи нове партнереwww.globallookpress.com © Luo Xiaoguang/XinHua

"Непредвидиви" престолонаследник Саудијске Арабије Мухамед Бин Салман, како пише Ројтерс, показао је да је спреман да се, кад је реч о остваривању саудијских интереса, бори и без помоћи САД,  макар поново успостављао односе са америчким противницима попут Ирана, или са тржишта повлачио залихе нафте и тако љутио потрошаче.

Његова стратегија је, оцењује овај медиј, да створи услове који омогућавају Саудијској Арабији да се фокусира на велики план економске трансформације "Визија 2030", у који је уложио стотине милијарди долара, надајући се да ће отворити конзервативно краљевство за бизнис и туризам усред све веће регионалне конкуренције.

Стратешки заокрет земље, наводно је почео је 2019. након разорних напада на нафтна постројења Сауди Арамко, након чега је Ријад довео у питање безбедносне обавезе САД у региону. Заокрет је добио замах након израелских напада на иранске циљеве, кажу аналитичари за Ројтерс.

"Краљевина је отишла у дипломатску 'преоптерећеност', обнављајући односе са Ираном и пристајући на зближавање са Сиријом у настојању да обнови регионалне савезе, уместо да се у потпуности ослања на Сједињене Државе, свог дугогодишњег великог савезника", забринут је Ројтерс.

Медиј, сазнаје и да Саудијска Арабија планира да сиријског председника Башара ел Асада позове на самит Арапске лиге коме ће бити домаћин у мају, а то је, како се наводи "потез којим би се формално окончала регионална изолација Сирије".

Краљевина је такође објавила одлуку да се придружи Шангајској организацији за сарадњу коју предводи Кина, што је, Ројтерс оцењује, знак да "на рачун САД" развија дугорочне односе са Пекингом.

Саудијски званичник, међутим, рекао је за овај медиј да су Сједињене Државе и Кина веома важни партнери за Ријад.

"Свакако се надамо да нећемо бити део било каквог такмичења или спора између две суперсиле. Ми нисмо суперсила, али јесмо важан играч у региону и глобалној економији", рекао је званичник, који је одбио да буде именован. .

Портпарол Беле куће за националну безбедност Џон Кирби у понедељак је поручио да Ријад остаје стратешки партнер Вашингтона чак и ако се не слажу по свим питањима. Вашингтон и Ријад раде на решавању заједничких безбедносних изазова, рекао је он.

"Све већа асертивност Ријада протеже се и на нафтну политику. Организација земаља извозница нафте на челу са Саудијском Арабијом и њихови савезници из ОПЕК-а укључујући Русију објавили су даље смањење производње за око 1,16 милиона барела дневно што је изазвало неодобравање САД", секира се Ројтерс.

Медиј наводи и да је Заливски истраживачки центар са седиштем у Саудијској Арабији, рекао да смањења ОПЕК-а показују да велики произвођачи нафте могу да се ослободе притиска САД-а и Запада и воде независну политику која своје националне интересе ставља на прво место.

Рушење ограда према Ирану

У значајном договору коме је посредовала Кина, Ријад је постигао споразум о оживљавању односа са Техераном након година огорченог ривалства које је подстакло сукобе широм Блиског истока.

Елизабет Кендал, стручњак за Блиски исток на "Гиртон колеџу" у Кембриџу, рекла је да је нагли заокрет можда био подстакнут ескалацијом сукоба између Израела и Ирана.

"Саудијска Арабија се вероватно нада да ће одмрзавањем односа са Ираном избећи да буде ухваћена у још један регионални сукоб, чиме ће уклонити ризик од још једног директног иранског напада на његову инфраструктуру", рекла је Кендал.

У недељу су израелске снаге извеле ваздушне ударе на иранске истурене положаје у Сирији, саопштило је сиријско министарство одбране. Западни обавештајни извори рекли су да је погођен низ ваздушних база у централној Сирији у којима се налази иранско особље.

Напад, најновији у низу на иранске војне објекте у Сирији, блиском савезнику Техерана, подигао је авет шире регионалне конфронтације која би, ако војне операције ескалирају, ставила америчке савезнике из Залива на линију ватре.

Претходни ваздушни удари на саудијска нафтна налазишта и на складиште горива у Уједињеним Арапским Емиратима које су извршиле јеменске Хути снаге које подржава Иран, оголили су неизвесност око америчког безбедносног удела код арапских савезница, што је навело Ријад да инсистира на деескалацији са Техераном и диверзификује своје безбедносне партнере.

"Никада није било озбиљног дијалога, ни унутар владе САД ни са Саудијцима, о условима под којима би Вашингтон стао у одбрану Саудијске Арабије ако би она била нападнута. Саудијци не желе да буду у рату између Ирана и Сједињених Држава. Не верују да ће их Вашингтон заштитити", рекао је директор Одбрамбеног и безбедносног програма у Институту за Блиски исток у Вашингтону Билал Саб.

Све јаче везе Ријада са Пекингом изазвале су забринутост за безбедност у Вашингтону, одакле поручују да покушаји Кине да изврше утицај широм света неће променити америчку политику према Блиском истоку.

Шади Хамид из Института Брукингс у Вашингтону сматра да није погрешан став став Саудијске Арабије да се САД све више одваја од региона.

"Престолонаследник је одлучио да заштити своје интересе, и као уступак стварности, али и као начин да испровоцира САД да посвете више пажње својим безбедносним бригама. САД су изнервиране, али нису узвратиле ни на који начин, што је заузврат охрабрило Саудијску Арабију да настави да продубљује своје односе са главним противницима Америке", рекао је Хамид.

image