Свет

Председник Финске: Улазак у НАТО није усмерен ни против кога

Најзначајнији допринос Финске у одбрани НАТО-а биће у обезбеђивању и одбрани наше сопствене територије, изјавио је Саули Нинисто
Председник Финске: Улазак у НАТО није усмерен ни против когаGetty © Michael Campanella / Stringer

Председник Финске Саули Нинисто оценио је да улазак те земље у НАТО није усмерен ни против кога.

"Чланство Финске у НАТО није усмерено ни против кога. Нити мења темеље или циљеве финске спољне и безбедносне политике", истакао је он у саопштењу објављеном на Твитеру, пренео је ТАСС.

Он је навео да је Финска стабилна и предвидљива нордијска земља која тежи мирном решавању спорова.

"Принципи и вредности које су важне за Финску наставиће да воде нашу спољну политику и у будућности", нагласио је Нинисто у саопштењу објављеном на Твитеру.

Најзначајнији допринос Финске заједничком одвраћању и одбрани НАТО биће у обезбеђивању и одбрани наше сопствене територије, изјавио је председник Финске, убрзо након што је његова земља званично постала 31. земља која се придружила Aлијанси.

Према његовим речима, још предстоји значајан "посао" који треба урадити како би се координисала одбрана Финске у део заједничке НАТО одбране, пренео је Ројтерс.

Нинисто је истакао да ће бити настављена тесна сарадња на изградњи заједничке безбедности широм нордијског региона.

Председник Финске је додао и да ће та земља интензивно радити да осигура чланство Шведске у НАТО.

"Чланство Финске није потпуно без чланства Шведске. Рад на што скоријем чланству Шведске се наставља интезивно", навео је Нинисто у саопштењу.
Финска и Шведска су се заједно пријавиле за улазак у НАТО након почетка Специјалне војне операције.

Након пријема Финске у НАТО, копнена граница Русије са Алијансом порасла је за више од 1.200 километара. Москва је више пута најавила да ће бити принуђена да реагује и да ће пријем Финске у НАТО негативно утицати на њене односе са Кремљом.

Од постојећих чланица НАТО, Мађарска и Турска још треба да ратификују шведску пријаву за чланство.

image