Свет

Митрополит Онуфрије поручио верницима: Не љутите се на провокаторе, не знају шта чине

Земља Кијевско-печерске лавре је натопљена крвљу, знојем и сузама преподобних отаца, она није намењена за играње, већ за покајање, поручио је поглавар канонске Украјинске православне цркве
Митрополит Онуфрије поручио верницима: Не љутите се на провокаторе, не знају шта чине© Tanjug/AP Photo/Roman Hrytsyna

Поглавар канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије поручио је да сви верници који бране Кијевско-печерску лавру не треба да се љуте на провокаторе који "не знају шта раде".

Он је данас стигао у Лавру како би благословио и подржао вернике који бране ово свето место и моле се за његов опастанак.

"Хвала вам браћо и сестре што се понашате као хришћани. Видим да има много провокација, много људи који се недостојно понашају. Шта да кажем? Нека им Господ опрости, јер не знају шта раде. И не треба да се љутимо ни на кога, ни на оне који играју, певају на овом месту – они не знају шта раде", рекао је митрополит Онуфрије.

Према његовим речима, земља Лавре је "натопљена крвљу, знојем и сузама преподобних отаца", "не за играње на њој, већ за покајање".

"Нека Господ опрости онима који ово раде и просветли их да ово више не понављају. Желим вам здравље и благослов Божији", закључио је поглавар УПЦ.

Претходно је начелник Синодалног информативно-просветног одељења УПЦ митрополит Нижински и Прилучки Климент позвао вернике на двочасовну молитву. Он је такође позвао све који могу да дођу у Кијевско-печерску лавру да "принесу духовну жртву Богу".

Подсетимо, актуелна ситуација око Кијевско-печерске лавре почела је обавештењем о раскиду уговора о закупу на неодређено време које је Министарство културе Украјине, које је под руководством државе, послало монасима УПЦ.

Монасима је наређено да напусте манастир до 29. марта. Притом, украјински министар културе и информација Александар Ткаченко им је понудио да остану, али под условом да пређу у, како је и сам рекао, расколничку ПЦУ.

Комисија резервата требало је да почне са "одузимањем" објеката Лавре 30. марта, али верници два дана заредом нису дозвољавали њеним представницима да уђу на територију манастира. УПЦ је саопштила да комисија нема овлашћења да почне са радом, пошто нема одлуке суда.

Митрополит Павле је нагласио да око Лавре и вере не може бити компромиса и да ће братија остати до краја. Према његовим речима, уговор о закупу територије Лавре не може да се раскине једнострано, потребна је одлука суда, поднета је тужба о немогућности раскида уговора о закупу Привредном суду Кијева.

image