УПЦ не намерава да напусти Кијевско-печерску лавру; Кијев не одустаје од истеривања монаха

Суд у Украјини је одбио да обустави исељење монаха из Кијевско-печерске лавре док се разматра њихова тужба против одлуке украјинских власти да раскину уговор о закупу објеката манастира

Секретар савета за националну безбедност и одбрану Украјине Алексеј Данилов поручио је данас да власти не одустају од истеривања монаха из Кијевско-печерске лавре, али да службе "никога неће вући за браду", односно, да неће применити силу против братије манастира.

"Више пута сам рекао да неће до тога доћи, да нећемо никога вући за браду, јер то није наша тактика", сликовито је прокоментарисао Данилов. Своје циљеве, како је додао, власти ће остварити мирним путем, а резерват на чијој се територији налази лавра поново ће бити у рукама државе.

Саветник украјинског председника Михаил Подољак јуче је рекао да ће у Украјини остати само неканонска Православна црква Украјине (ПЦУ), а да ће канонска Украјинска православна црква (УПЦ) бити истиснута из Украјине у руске градове тако да више неће имати начина да "утиче на унутрашњу ситуацију у Украјини". 

Више прочитајте овде.