Свет

Намеснику Лавре одређено два месеца кућног притвора: "Одлука суда по политичком налогу"

Митрополит Павле оптужен је за саучесништво са Русијом, изазивање међуверске мржње и вређање украјинског председника Владимира Зеленског
Намеснику Лавре одређено два месеца кућног притвора: "Одлука суда по политичком налогу"www.globallookpress.com © Eugen Kotenko/Keystone Press Agency

Служба безбедности Украјине (СБУ) уручилa је данас намеснику Кијевско-печерске лавре митрополиту Павлу обавештење о отварању кривичног поступка због сумње да је распиривао верску мржњу и сарадње са Русијом.

"Данас у 07:30 ми је уручена оптужница. Сада ће ми бити претресена кућа. Нисам крив и молим вас за молитву", рекао је митрополит Павле.

Према речима митрополита, приликом предаје обавештења, службеници СБУ су рекли да је оптужен за "саучесништво са Русијом, изазивање међуверске мржње и да је опсовао украјинског председника Владимира Зеленског".

"Никога нисам проклео. Али сам рекао речи Јеванђеља да наше сузе неће пасти на земљу, већ ће пасти на главе оних који су изазвали ове немире", навео је он.

Намесник је нагласио да је оно што се дешава прогон цркве.

"Молите се, молите Бога за милост, да људи знају: црква се гони. Ни за шта и ни због чега. Гоне Лавру", рекао је митрополит.

Митрополит је 30. марта објавио видео-поруку властима на Јутјуб каналу Лавре где је рекао да Зеленског чека небеска казна због протеривања слугу Лавре.

Подсетимо, управа резервата Кијево-печерске лавре је 10. марта објавила раскид закупа на неодређено време објеката канонске УПЦ и наредила монасима да напусте територију пре 29. марта. Игуман Лавре, митрополит Павле, назвао је ове радње "незаконитим и најавио одбијање братије да напусти манастир". Слуге Лавре поднеле су тужбу тражећи да оспоравају права на манастир.

Митрополит је нагласио да око "Лавре не може бити компромиса и да ће братија стајати до краја". Према његовим речима, раскид уговора о закупу зграда Лавре је немогућ једнострано, потребна је одлука суда, као и да је поднета тужба о недопустивости раскида уговора о закупу Привредном суду Кијева.

  • 1. апр 2023 • 21:20

    21:20

    Суд није дозволио митрополиту Павлу да присуствује службама у Лаври

    Украјински суд није дозволио митрополиту Павлу да присуствује богослужењима у Кијево-печерској лаври, преносе РИА Новости.

  • 21:17

    Митрополит Павле: Одлука украјинског суда донета по политичком налогу

    Митрополит Павле је одлуку украјинског суда о његовом кућном притвору назвао "политичким налогом".

    Према његовим речима, у кући у Кијевској области, где ће бити у кућном притвору, нема грејања, текуће воде нити комуникационих веза, преноси "Известија".

    Он је истакао да све прихвата као вољу Божију, и да као верник прихвата целу ситуацију "апсолутно мирно и часно".

  • 19:28

    Митрополиту Павлу два месеца кућног притвора

    Намеснику Кијево-печерске лавре митрополиту Павлу суд је одредио кућни притвор од два месеца и обавезно ношење електронске наруквице, преносе РИА Новости.

    Суд је одбацио захтев тужилаштва којим је тражено да се митрополиту забрани снимање видео-порука верницима.

  • 18:49

    Кијевско тужилаштво тражи 60 дана кућног притвора и забрану обраћања верницима

    Тужиоци траже 60 дана кућног притвора за митрополита Павла уз ношење наруквице и забрану обраћања верницима, јавља Савез православних новинара, преносе РИА Новости.

    Кијевско тужилаштво тврди да намесник Кијевско-печерске лавре митрополит Павле не поштује суд и одуговлачи случај.

    Истовремено, све се више људи окупља у Лаври.

  • 18:16

    Митрополит Павле поново на саслушању

    Митрополит Павле стигао је у Шевченковски окружни суд Кијева, где ће му бити одређена превентивна мера, преноси украјинска "Страна".

    Савез православних новинара је саопштио да је у близини зграде било много полицајаца и да новинарима није дозвољено да присуствују саслушању.

  • 17:13

    Митрополит Павле ће из болнице ипак бити принудно доведен на саслушање

    Суд у Кијеву је поново заказао саслушање старешине Кијевско-печерске лавре митрополита Павла за данас, иако је претходно због лошег здравственог стања свештеника заседање одложено за понедељак.

    "Владика је у болници, али суд је одлучио о принудном довођењу митрополита", рекао је његов адвокат.

  • 15:38

    Руска православна црква: Реакција светске заједнице на прогон УПЦ минимална и недовољна

    Реакција светске заједнице на прогон канонске Украјинске православне цркве (УПЦ) је минимална и недовољна, изјавио је шеф Синодалног одељења за односе цркве са друштвом и медијима Московске патријаршије Владимир Легојда.

    "Ми ћутимо о украјинској власти, она је узрок онога што се дешава. Али реакција светске заједнице која би могла да утиче на то је минимална и потпуно неприкладна ономе што се дешава", рекао је он у емисији "Црква и ми" на ТВ каналу "Русија 24".

  • 14:51

    Митрополиту Павлу позлило током саслушања

    Митрополиту Павлу је током судског заседања позлило. 

    "Пао ми је ниво шећера у крви. Не осећам се добро", рекао је митрополит, због чега је судија одложио седницу за понедељак у 09 часова.

    Намесник је након тога напустио судницу.

  • 13:40

    Митрополит Павле: Моје кривично гоњење је политички мотивисано (ВИДЕО)

    Митрополит Павле поручио је из суднице, где се тренутно налази, да је његово кривично гоњење политички мотивисано. 

    "Нисам учинио ништа да ме за нешто оптуже. Ово је политичка ствар", рекао је митрополит Павле.

  • 13:11

    Одбијен предлог митрополитовог адвоката да се одложи судско рочиште

    Одбијен је захтев адвоката намесника Кијевско-печерске лавре митрополита Павла да се одложи судско рочиште, за два дана ради упознавања са материјалом предмета о изрицању мере забране за вршење дужности свештеника. Одбрана је тражила изузеће судије због пристрасности, пренело је украјинско издање "Страна.уа".

    Поставља се питање, колико су основане одлуке суда, ако је Украјина секуларна држава.

image