Свет

Кина позвала СТО да осуди Америку и њене савезнике због ограничења извоза технологије

Кинеско Министарство трговине рекло је да су "веома забринути" због смањења извоза машина за производњу микрочипова из Јапана и позвало је ту земљу да промени своју "погрешну праксу"
Кина позвала СТО да осуди Америку и њене савезнике због ограничења извоза технологијеwww.globallookpress.com © Andreas Haas / imago images via

Кина је позвала Светску трговинску организацију (СТО) да осуди америчка ограничења извоза технологије за производњу чипова, пренела је кинеска национална телевизија.

Кинески стални представници у СТО рекли су да би САД, Јапан и Холандија требало да представе своје планове и мере надлежном телу те организације, које би требало и да врши надзор над њиховом трговинском политиком.

Кинеско Министарство трговине рекло је да су "веома забринути" због смањења извоза машина за производњу микрочипова из Јапана, и позвало је ту земљу да промени своју "погрешну праксу".

Потези те три државе, које су се ујединиле како би ограничиле извоз микрочипова у Кину, "крше принципе поштења и транспарентности у СТО", пренела је кинеска државна телевизија.

Јапан је прошле недеље, не наводећи Кину као специфичан разлог, ограничио извоз 23 врсте машина за производњу полупроводника. Вашингтон је сличне мере увео прошлог октобра.

Холандија је током прошлог месеца такође најавила да планира са ограничењем извоза сличних производа.

Кина је Сједињене Америчке Државе оптужила за "технолошку хегемонију" и позвала Холандију да не прати њен пример.

image