Свет

"Волтстрит џорнал": Директор ЦИА изненада у Саудијској Арабији, Америка шокирана

Бернс је исказао своју фрустрацију саудијским руководством и рекао да су у Вашингтону "непријатно изненађени" помирењем Ријада са Ираном и Сиријом
"Волтстрит џорнал": Директор ЦИА изненада у Саудијској Арабији, Америка шокирана© Tanjug/AP Photo/Susan Walsh, File

Директор ЦИА Вилијам Бернс састао се у Саудијској Арабији са тамошњим колегама и политичким лидерима како би ојачали сарадњу у обавештајном сектору, рекао је неименовани амерички званичник, преноси Ројтерс.

Раније данас, министри спољних послова Саудијске Арабије и Ирана састали су се у Пекингу, што је први сусрет шефова дипломатије ове две до скоро посвађане земље још од 2016. године.

Бернс је наводно исказао своју фрустрацију саудијским руководством, а де факто лидеру те земље Мохамеду бин Салману рекао да су у Вашингтону "шокирани" помирењем Ријада са Ираном и Сиријом, земљама које се налазе под строгим америчким санкцијама, и то под покровитељством америчког геополитичког ривала, преноси "Волстрит џорнал".

Улогу Кине у постизању споразума о нормализацији односа Ријада и Техерана многи су протумачили као сигнал губитка утицаја САД на Саудијску Арабију.

Тај споразум несумњив је показатељ све активније кинеске дипломатије у том региону. За разлику од САД, које немају званичне односе са Ираном, Кина блиско сарађује и има снажне дипломатске и економске односе са обе стране.

Амерички званичници нису прецизирали када је тачно Бернс посетио Саудијску Арабију, док је "Вашингтон пост" пренео да се та посета догодила раније ове недеље.

image
VV inauguration
banner