Свет

Кина: САД највећа претња глобалној сајбер безбедности

Пекинг упозорава да Вашингтон, под изговором националне безбедности, свесно злоупотребљава технологију за шпијунирање
Кина: САД највећа претња глобалној сајбер безбедностиwww.globallookpress.com © Vesa Moilanen via www.imago-imag

Упркос томе што је администрација америчког председника Џозефа Бајдена најавила ограничавање употребе шпијунског софтвера од стране владе, Кина је оптужила Вашингтон да настоји да одржи "хегемонију у сајбер простору" под лажним изговором "националне безбедности".

Портпарол Министарства спољних послова Кине Мао Нинг рекла је да недавна наредба Беле куће о сузбијању одређених технологија за надзор неће променити чињеницу да су САД "највећа претња глобалној сајбер безбедности". Америчке агенције су прислушкивале стране државе и компаније "под изговором националне безбедности и заштите људских права без икаквих доказа", тврди Нингова.

"Влада САД, у покушају да одржи своју хегемонију у сајбер простору, свесно злоупотребљава технологију за сајбер надзор и крађу тајни", додала је она, позивајући Сједињене Државе да "зауставе своје глобалне операције хаковања".

Док нови Бајденов потез прописује забрану "комерцијалног шпијунског софтвера који представља ризик по националну безбедност или је злоупотребљен од стране страних актера", он је у супротности с претходним одлукама администрације – уговором који је склопљен са израелском сајбер фирмом за надзор "НСО груп".

Према извештају "Њујорк тајмса", објављеном ове седмице, америчка влада је потписала "тајни уговор" с поменутом фирмом преко лажне компаније 2021. године, а који је омогућио званичницима да користе алатку за геолокацију "Лендмарк" групе НСО за тајно праћење "хиљада" корисника телефона у Мексику. Уговор такође "дозвољава да се 'Лендмарк' употребљава и за мобилне телефоне у Сједињеним Државама", премда још нема доказа да се у ту сврху и користио.

Упркос томе што се у извршној наредби позивају федералне агенције да престану да користе алате које су владе у иностранству "злоупотребиле", договор са "НСО групом" и даље је активан, известио је "Њујорк тајмс".

Израелска фирма се раније нашла на удару критике због наводне сарадње с више од десет страних држава, укључујући Саудијску Арабију, Уједињене Арапске Емирате и Мексико, на сајбер нападима на њихове адвокате, новинаре и активисте за људска права а користећи свој моћни шпијунски програм "Пегазус".

Други медијски извештаји пак тврде да је ФБИ тајно купио технологију и тестирао начине за хаковање америчких мобилних телефона, иако остаје нејасно у којој мери је програм коришћен против америчких грађана.

image