Свет

Кинески и тајвански бродови "очи у очи" у Тајванском мореузу

Министарство одбране у Тајпеју саопштило је да Тајван прати активности кинеских ракетних снага и да јединице ПВО одржавају висок степен будности
Кинески и тајвански бродови "очи у очи" у Тајванском мореузуwww.globallookpress.com

Око 10 кинеских и 10 тајванских војних бродова сучељени су у близини средње линије Тајванског мореуза, изјавио је за Ројтерс неименовани извор упознат са ситуацијом.

Кина је, у оквиру тродневних војних вежби, "извела симулиране нападе на страну војску у близини југозападне обале Тајвана", рекао је тај извор.         

Кинеско министарство одбране саопштило је да је кинеска авијација укључила додатне авионе у војне вежбе у близини Тајванског мореуза.

Из Министарства одбране у Тајпеју наглашено је да Тајван прати активности кинеских ракетних снага и да тајванске јединице ПВО одржавају висок степен будности, преноси Ројтерс.

Како је наведено, 71 кинески авион и девет бродова прешло преко средишње линије Тајванског мореуза.

Пекинг тродневне војне вежбе назива упозорењем снагама на Тајвану које се залажу за независност.

Кина је планирала војне вежбе северно, јужно и источно од Тајвана, након што се тајванска председница Цаи Инг-вен састала у четвртак са председником Представничког дома америчког Конгреса Кевином Макартијем у Калифорнији, што је Кина, која Тајван сматра својом територијом, снажно осудила.

image