Свет

УН: Расветлити нестанке и убиства новинара на КиМ

Неистражени и непроцесуирани случајеви шаљу поруку да некажњено можете да убијете новинара, сматра специјални известилац УН за заштиту и унапређење слободе мишљења и изражавања
УН: Расветлити нестанке и убиства новинара на КиМwww.globallookpress.com © Lev Radin/Keystone Press Agency

Неистражене и непроцесуиране нестанке и убиства новинара на Косову и Метохији треба расветлити, поручила је током посете Приштини Ајрин Кан, специјални известилац УН за заштиту и унапређење слободе мишљења и изражавања.

Ту тему је, како тврди, покренула у разговору са приштинским властима, јер је свако убиство новинара веома опасно пошто утиче на све новинаре и шаље неку поруку, нарочито када смо суочени са некажњивошћу тих злочина, када истраге нису завршене, када нема суђења.

"Такво стање ствари је у суштини порука да некажњено можете да убијете новинара и на тај начин зауставите слободу говора. Зато је веома важно, а нагласила сам то на Косову, да дође до истрага, да се оне заврше и да се осигура правда. Ови случајеви датирају од пре 20 и више година, има 17 нерешених случајева. Постоји специјални тужилац, али са њим се нисам сусрела. Покренула сам ту тему са другим тужиоцем и ову тему ћу ставити у свој извештај", навела је Кан, а пренела "Политика".

Она тврди и да је за српске медије на КиМ главни проблем приступ информацијама на српском језику, што се нарочито види у косовском парламенту, где током седница превод није увек доступан, па је новинарима веома тешко да извештавају о томе шта је речено, изјавила је

"Проблем је и приступ законима и другим документима који су на српском језику доступни са временским закашњењем у односу на то када су објављени на албанском", казала је Кан у интервјуу за "Радио Гораждевац".

Представници српских медија, према њеним речима, сматрају да зато нису у стању да на време изађу у сусрет потребама своје заједнице.

"Када је реч о језику, желела бих да додам да постоји повереник за језике у канцеларији премијера Косова, тако да ипак чине неки напор у вези с тим проблемом. Такође, постоји повереник за приступ информацијама, а чула сам и од медија на српском и од медија на албанском језику позитивне коментаре о његовом раду, односно да се поправила ситуација када је реч о слободном приступу информацијама", истакла је Кан.

Говорећи о доступности политичара медијима, она је навела да би свуда, и у Београду, и у Приштини, политичари требало да одговарају грађанима и да је улога медија веома важна, јер омогућавају грађанима да чују шта политичари раде.

"Представницима скупштине са којима сам се сусрела у Приштини саветовала сам да усвоје етички кодекс, надам се да ће се то догодити. У Београду, у парламенту разговарала сам о томе да парламентарци имају веома високу заштиту слободе политичког говора, али морају да је користе одговорно и да буду отворени за све медије", навела је Кан.

Она је нагласила да је чула да неки политичари не желе да говоре за одређене медије, што сматра да није добро.

"Они морају бити одговорни и отворени за све, уколико желе да буду у јавном простору, без обзира из које медијске куће долазе питања, све док их ти медији третирају на фер начин", додала је Кан.

image