Свет

Кинеске војне вежбе претње за Тајван: "Апсурдна идеја" (ВИДЕО)

Права опасност за мир у региону долази од "сепаратистичких активности" људи који подржавају идеју независности Тајвана, истакао је портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин
Кинеске војне вежбе претње за Тајван: "Апсурдна идеја" (ВИДЕО)Getty © Chris McGrath/Getty Images

Кинеске војне вежбе у близини Тајвана које су покренуте прошле недеље не би требало да се доживљавају као "одмазда" за посету председнице Цаи Инг-вен Сједињеним Државама, објаснио је портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин.

Ванга је током дневног брифинга у понедељак један страни дописник упитао да ли вежбе представљају претњу за Тајван, док је он ову идеју одбацио као "апсурдну."

Права опасност за мир у региону долази од "сепаратистичких активности" људи који подржавају идеју независности Тајвана, истакао је Ванг, преносе локални медији.

Тајвански сепаратизам је у супротности са политиком "једне Кине" коју широко подржава међународна заједница, истакао је он. 

Одговор на "провокативне акте"

Идеја независности Тајвана је неспојива са миром и стабилношћу широм Тајванског мореуза, па јој се мора одлучно супротставити, нагласио је Ванг.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова је новинаре упутио на коментаре о вежби које је објавило Министарство одбране. Источна команда Народноослободилачке армије раније је описала вежбе као супротстављање "договорним и провокативним актима спољних снага и сепаратистичких присталице 'тајванске независности'".

Вежбе су почеле у суботу, дан након што се Цаи вратила из САД, где се састала са председником Представничког дома Кевином Макартијем и другим посланицима.

Ескалација тензија између САД и Кине око Тајвана

Пекинг сматра да државне посете америчких званичника Тајвану, и обрнуто, поткопавају суверенитет Кине на том острву. Тензије су ескалирале прошлог лета када је тадашња председница Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси допутовала у званичну посету Тајвану.

Амерички председник Џозеф Бајден прекинуо је дугу традицију стратешке обазривости САД по питању Кине и Тајван, када је у јавности рекао да ће америчка војска стати у одбрану Тајвана ако Кина покуша да га заузме силом. Вашингтон је такође повећао снабдевање тајванске војске оружјем, тврдећи да је то потребно да би се одвратио Пекинг.

Кинеска политика као свој примарни циљ наводи мирно уједињење са Тајваном. Међутим, Пекинг није искључио употребу војске ако би Тајван покушао да прогласи формалну независност. 

image