Русија

Кинески амбасадор у Русији: Запад није у позицији да нам даје упутства; Не дамо Тајван

Пекинг жели мир у Украјини, не долива уље на ватру, а, када је реч о тајванском питању, неће се либити да предузме "јаке мере како би осигурао државни суверенитет"
Кинески амбасадор у Русији: Запад није у позицији да нам даје упутства; Не дамо Тајванwww.globallookpress.com © Evgeny Sinitsyn

Кинеска Народна Република не сноси никакву одговорност за украјинску кризу, не учествује у том конфликту и никоме не испоручује оружје, истакао је кинески амбасадор у Русији Чжан Хањхуеј у интервјуу за "Известија". Дипломата је додао и да Запад нема право да "Кини даје упутства, а још мање да на њу пребацује одговорност" за конфликт у Источној Европи, јер, како је казао, Пекинг стоји "на страни мира, дијалога и историјске правде". 

"Кина нема сопствене интересе када је у питању украјинска криза, али она није само неки посматрач са стране и посебно није неко ко долива уље на ватру, како би извукла корист. Оно што ради кинеска страна можемо да сведемо на једну фразу: позивамо на мир и доприносимо преговорима. Наставићемо да стојимо на страни мира, дијалога и историјске правде. Запад није у позицији да Кини даје смернице, а још мање да на нас пребацује одговорност за конфликт", рекао је амбасадор. 

Дипломата се осврнуо и на питање Тајвана - његова суштина, како је рекао, потпуно се разликује од суштине украјинског питања, јер је "Тајван неодвојиви део Кине и то питање је везано искључиво за унутрашње послове КНР".

"То је фундаментални интерес Кине, која не прихвата никакво спољно мешање по том питању. Желим још једном да истакнем да две обале Тајванског мореуза морају да се обједине и да ће се то сигурно десити. Влада и народ Кине су непоколебиви као стена када је у питању воља да дође до уједињења отаџбине, и то се неће променити због неких људи, сила или држава". 

Хањхуеј још једном понавља да се Пекинг неће либити да предузме "јаке мере како би осигурао државни суверенитет и територијални интегритет" земље, уколико за тим буде било потребе. 

За разлику од Запада, Русија "подржава Кину у њеним настојањима да заштити своје праведне интересе по питању Тајвана, Хонгконга и Синцзјана", рекао је амбасадор и додао да је Москва током последње посете кинеског лидера Си Ђинпинга потписала "заједничку изјаву" којом је потврдила приврженост принципу једне Кине и признала да је Тајван неодвојиви део територије КНР. 

Кина и Русија заједно против западних мера

Амбасадор се дотакао и теме иновационог развоја Москве и Пекинга и ограничења која у том контексту долазе са Запада, а пре свега из Сједињених Америчких Држава, а затим и додао да Кина и Русија морају да се заједно одупру стегама које Запад жели да им наметне. 

"САД и друге западне земље јачају ограничења усмерена према Кини и Русији, а која се тичу њиховог иновационог развоја. Ове земље свим снагама сузбијају раст двеју земаља. У том смислу, морамо да наставимо да јачамо стратешку сарадњу Москве и Пекинга 'леђа о леђа', да ширимо сарадњу и ојачамо научно-технолошку базу две земље ослањајући се на сопствене снаге, заједно се одупирући притисцима Сједињених Држава и других западних земаља", казао је Хањхуеј. 

image