Свет

Американци опет прете: Вашингтон спреман да пошаље војску на Тајван

Кина је наравно негативно реаговала на контакте представника тајванске администрације, сматрајући то острво својим делом територије.
Американци опет прете: Вашингтон спреман да пошаље војску на Тајван© Tanjug/Taiwan Presidential Office via AP

САД су спремне да размотре слање своје војске на Тајван ако Кина изврши инвазију, рекао је Мајкл Мекол, председник комитета за спољне послове Представничког дома.

"Ако Кина изврши инвазију на Тајван, ова опција ће бити на дневном реду, о њој ће расправљати Конгрес и амерички народ, да ли су спремни за то, да ли је Тајван вредан тога", рекао је Мекол у интервјуу за Фокс њуз.

Ако амерички народ подржи употребу америчких снага за одбрану острва, рекао је он, Конгрес ће следити тај пример.

Мекол је од среде на Тајвану са делегацијом америчких посланика. Посета је уследила након састанка председника Представничког дома Кевина Макартија и председниce Тајвана Цаи Инг-вен у Калифорнији.

На конференцији за новинаре након тих разговора, Макарти је на питање да ли су САД спремне да пошаљу трупе на Тајван у случају кинеске инвазије, рекао да не жели да икада мора да одговори на то питање.

Кина је наравно негативно реаговала на контакте представника тајванске администрације, сматрајући то острво својим делом територије.

image