Свет

Горе од "Викиликса": Пентагон "чешља" процурела документа али и своје редове

Ројтерс наводи да је Пентагон прегледао више од 50 докумената под ознаком "Тајно" и "Строго поверљиво"
Горе од "Викиликса": Пентагон "чешља" процурела документа али и своје редове© Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Америчке агенције за националну безбедност увелико раде на испитивању која је особа или група могла да има способност и мотивацију да објави десетине поверљивих докумената Пентагона који су показали да Вашингтон на исти начин третира и савезнике и непријатеље.

Неименовани амерички званичници са којима је Ројтерс разговарао кажу да би цурење могло бити најштетније објављивање информација америчке владе од објављивања хиљада докумената на "Викиликсу" 2013. године.

Ројтерс наводи да је Пентагон прегледао више од 50 докумената под ознаком "Тајно" и "Строго поверљиво" која већ недељама круже по медијима и откривају степен рањивости украјинске војске и информације о савезницима, укључујући Израел, Јужну Кореју и Турску.

Ројтерс није независно проверио аутентичност докумената, а многи стручњаци сумњају у њихову аутентичност. Амерички званичници сада тврде да су неки документи који дају процене жртава у Украјини "измењени" како би се, наводно, умањили руски губици.

Министарство правде покренуло је кривичну истрагу због објављивања докумената, док агенције за националну безбедност испитују начине на које обавештајна заједница дели најповерљивије тајне унутар америчке владе, односно ко све има приступ. Прелиминарни резултати показали су да хиљаде људи у администрацији има приступ подацима.

Један од званичника са којима је Ројтерс разговарао тврди да Пентагон није знао за цурење до прошле недеље.

Иако се чини да је објављивање најозбиљније јавно цурење поверљивих информација последњих година, званичници кажу да оно није достигло размере и обим од 700.000 докумената, видео снимака и дипломатских депеша које су се појавиле на веб страници "Викиликс" 2013. године.

Поверљиви подаци појавили су се на интернету почетком марта и постепено су и медији почели да извештавају о томе, а појавиле су се и теорији да је за цурење одговорна кртица у америчким редовима.

Са друге стране, Данијел Хофман, бивши високи официр ЦИА, тврди да је, с обзиром на претходне активности московских обавештајних агенција, "велика вероватноћа" да су руски оперативци поставили документе који се односе на Украјину и слабости њене војске, у оквиру операције дезинформисања.

Он је рекао да су такве операције "класична" пракса руских шпијунских служби да пусте аутентична документа у која су убацили лажне информације.

Чини се да је циљ, како је рекао, да се изазове раскол између Украјине и Сједињених Држава, највећег пружаоца војне подршке Кијеву.

Цурење је изазвало рекације и других земаља, шокираних да су се као савезници нашли под лупом САД, иако то није неуобичајено за Американце, наводи Ројтерс.

Мајкл Малрој, бивши високи званичник Пентагона, покушао је да ублажи последице.

"Наравно да је непријатно када ове активности постану јавно откривене. То може да изазове краткорочне проблеме у односима, али верујем да ће дугорочно заједнички интереси између земаља и даље бити јаки", рекао је он.

image
VV inauguration
banner